DARIO ŠIMIĆ: Znamo kako diktatori završavaju

DARIO ŠIMIĆ: Znamo kako diktatori završavaju

Bivša četiri kapetana zagrebačkog Dinama Dario Šimić, Igor Bišćan, Tomo Šokota i Silvio Marić održali su u Europskom domu u Zagrebu novinarsku konferenciju na kojoj su pojasnili zašto su se okupili u demokratskom bloku za Dinamo i zašto inzistiraju na izborima ‘jedan član – jedan glas’.

“Ovdje smo jer osjećamo moralnu odgovornost prema Dinamo. Želimo povratak navijača i simpatizera, povratak poštenog i transparentnog rada i povratak gospodskog kluba. Želimo demokratski Dinamo, da se predsjednik bira po načelu “jedan član – jedan glas”. Dugo smo šutjeli, no sada je pravo vrijeme da izrazimo ono što nas muči i da pokažemo što osjećamo prema klubu našeg djetinjstva,” kazao je Šimić, dok je Igor Bišćan pojasnio kako iza njih ne stoji nikakva politička stranka ili institucija.

“Nismo se okupili kako bi srušili aktualnu vlast, niti smo instrument neke političke stranke ili institucije. U klubu vladaju sukob interesa, netransparentnost, diskriminacija i primitivizam. Za sve to je odgovorno vodstvo kluba. Izgubili su povjerenje navijača. Tako više ne ide, mora doći do promjene u klubu, a demokratski izbori su jedino logično i pošteno rješenje,” naglasio je Bišćan.

Tomo Šokota je naglasio kako je ‘Dinamo bio klub naroda, ponosa i prkosa, a da je danas postao klub jedne obitelji i privatnog interesa’. Šokota je dio karijere proveo u lisabonskoj Benfici koja ima najviše članova, ‘sociosa’ na svijetu, oko 220.000, i upravo je portugalski velikan idealan primjer kako bi i Dinamo trebao funkcionirati.”

“Dinamo je bolestan. Dugo smo šutjeli, no osjetili smo da trenutak da se skupimo. Medveščak je pozitivni primjer vođenja kluba. Navijača ima, Zagreb je nogometni grad, navijače samo treba pozvati da se vrate na tribine. Klub treba vratiti narodu i navijačima,” poručio je Šokota.

Marić je dodao kako je sramota što se posljednjih godina događa u klubu, pa sada ispada da prvi strijelac kluba Igor Cvitanović nikada nije igrao za Dinamo.

“To je sramota. Mi želimo demokratske izbore, načelo ‘jedan član – jedan glasa’ jedino je rješenje. Pozivamo sportaše, bivše igrače, navijače da se učlane u klub. Nema predaje idemo do kraja,” poručio je Marić.

Kvartet bivših igrača ‘modrih’ nije želio otkriti vide li sebe u ‘novoj križaljci’, poručili su tek kako je sada najvažnije organizirati izbore po principu ‘jedan član – jedan glas’.

“Izbori se moraju provesti. Ja se nadam da je to Upravi i Skupštini kluba jasno. Sudstvo je donijelo takvo rješenje,” kazao je Šimić, dok je Bišćan nastavio: “Apelirat ćemo na sve institucije da se primjeni ovo zadnje rješenje Sportske inspekcije. Apeliramo na zdrav razum i da se poštuje statut kluba.”

Na pitanje stoji li iza njihove akcije Zvonimir Boban, kako je to istaknuo Zdravko Mamić, Šimić je bio jasan. “Mi smo ovo započeli, nadam se da će se ostali priključiti. Prosinečki je svoje rekao, nadam se da će nam i ostali pružiti podršku.”

Šokota, Marić, Bišćan, Šimić su naglasili kako se ne boje nikakvih prijetnji, jer su u cijelu akciju krenuli svojim poštenjem i svojim srcem.

Na pitanje jesu li svjesni kako Mamić nikada neće svojevoljno raspisati izbore, Šimić je kratko odgovorio: “Mi se ne zamaramo s time. Znamo kako su diktatori završavali kroz povijest”, zaključio je Šimić.

Tekst: HINA

Foto: MArio ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply