MILAN BANDIĆ: Nacionalne manjine temelj još bolje suradnje Prištine i Zagreba

MILAN BANDIĆ: Nacionalne manjine temelj još bolje suradnje Prištine i Zagreba

Zagrebačko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem sudjelovalo je u četvrtak, 20. ožujka, u radu Prvog poslovnog foruma Zagreb – Priština u organizaciji Kosovsko – hrvatskog poslovnog kluba i Grada Prištine. Bila je to prigoda i za prvi službeni posjet gradonačelnika dvaju glavnih gradova nakon što je Shpenda Ahmeti početkom ove godine preuzeo novu časnu dužnost.

U sklopu Foruma, a prije svečanog otvaranja, održani su resorni sastanci članova službenih izaslanstava Zagreba i Prištine, te koordinacija gospodarstvenika iz Hrvatske i Kosova pozvanih na Forum i to 21 s hrvatske te 30 s kosovske strane.

Na svečanosti otvaranja Prvog poslovnog foruma Zagreb – Priština čulo se da je susret organiziran s ciljem približavanja gospodarstvenika i jačanja spona dvaju gradova koji su suradnju formalizirali 2012. potpisivanjem Sporazuma o suradnji, a inicijalni susreti, pa i zagrebačko sudjelovanje na Drugoj konferenciji o lokalnoj samoupravi u Prištini, održavani su već 2011.

Prije nego će se i sami obratiti skupu visokih predstavnika Zagreba i Prištine i gospodarstvenicima, gradonačelnici Bandić i Ahmeti, susreli su se u prostorima općinske vijećnice na odvojenom sastanku, gdje su u društvu s veleposlanikom RH Zoranom Vodopijom i predsjednikom Kosovsko – hrvatskog kluba Zeki Gashijem razgovarali o funkcioniranju gradova, aktualnim projektima i mogućnostima proširivanja suradnje, posebno na poslovnom planu. Želja je prvih ljudi izvršne vlasti postaviti platformu za razvijanje poslovne suradnje gospodarstvenika.

– Ovaj Forum nastavak je već ranije započete i naše višegodišnje suradnje u sklopu koje smo razmijenili čitav niz posjeta službenih izaslanstava – naglasio je gradonačelnik Bandić u svom izlaganju na Forumu, posebno podvukavši da je svrha posjete Prištini pomoć prijateljskom gradu na primjerima dobre prakse iz Zagreba.

– Dodatni motiv za još boljom i proširenijom suradnjom između Prištine i Zagreba, Hrvatske i Kosova – leži u našim nacionalnim manjinama – dodao je gradonačelnik Bandić spomenuvši i to da je Grad Zagreb ponosan na svojih 39 potpisanih Povelja o suradnji i prijateljstvu među kojima je i Priština.

Na susretu u Prištini dogovoreno je da će za desetak dna u Zagreb doći prvo izaslanstvo glavnoga grada Kosova kako bi se pobliže upoznala s načinom financiranja ZG Holdinga, posebno sa sustavom naplate prometa u mirovanju.

Kao što smo napisali u najavi događanja, uz gradonačelnika Bandića u izaslanstvu Grada Zagreba bili su njegovi resorni suradnici: Jadranka Veselić Bruvo, Marijan Maras, Mirka Jozić, Mirna Šitum Gëzim Redžepi, Ivan Tolić, Zvonimir Šostar, Mate Kraljević, Štefica Mihalić i Dinko Sinčić.

Tekst/Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply