Stanovnici Vrbana 3 pozivaju na daljnji bojkot trgovačkog centra Point

Stanovnici Vrbana 3 pozivaju na daljnji bojkot trgovačkog centra Point

Neviđena učinkovitost hrvatskoga pravosuđa: slučaj Vipnetovih antena u naselju Vrbani 3

Tvrtke Vipnet i Tele2 podigle su tužbu protiv Shopping centra Point u Vrbanima 3, koji je isključio njihove bazne stanice na krovu centra. Point je uzvratio protutužbom, tražeći raskid ugovora. Sporovi se vode na dvama sudovima, a u slučaju Vipnetove tužbe presuda je već donesena u rekordnom roku.

Trgovački centar Point je – pod pritiskom zabrinutih stanovnika zagrebačkog naselja Vrbani 3 – isključio bazne stanice postavljene na krovu centra, usred naselja i u blizini vrtića. Vipnet je tužio Point, a Point je odgovorio protutužbom sa zahtjevom da se raskine ugovor potpisan s Vipnetom i da se bazne stanice uklone.

Ni tri mjeseca od podnošenja tužbe, sutkinja Maja Jurovicki zakazala je 6. ožujka na Trgovačkom sudu u Zagrebu prvo ročište u ovom sudskom postupku te je, nakon samo jednog ročišta, bez vođenja uobičajenoga postupka, na ročištu 17. ožujka objavila svoju odluku.

Sutkinja je u cijelosti usvojila Vipnetovu tužbu te donijela privremenu mjeru kojom nalaže Pointu da u roku 24 sata od primitka odluke, dakle već u utorak, 18. ožujka, uključi antene. Iako su za donošenje privremene mjere zakonom jasno propisani uvjeti koji trebaju biti ostvareni, a čije je postojanje sud dužan utvrditi, sutkinja Jurovicki donijela je odluku o uključenju Vipnetovih antena bez provođenja postupka radi utvrđenja bitnih okolnosti, oslanjajući se u potpunosti na Vipnetove tvrdnje kao istinite. S druge je strane sutkinja, također bez provođenja dokaznog postupka, odbila sve dokaze na kojima je Point temeljio svoju protutužbu. Odbijeno je i saslušanje stanovnika Vrbana 3 o tome da naselje zbog postavljenih antena bojkotira Point. Stanovnici navode da zbog njihova bojkota Point bilježi velike materijalne gubitke, a sam Point potvrđuje da je zbog bojkota doveden u pitanje opstanak prvog kvartovskog šoping centra u Hrvatskoj.

Donošenje odluke u ovako složenom sporu nakon samo jednog održanog ročišta krajnje je neuobičajeno, slažu se pravni stručnjaci. Uručenje odluke s opsežnim obrazloženjem na čak 13 stranica samo 11 dana nakon zaključenja glavne rasprave ukazuje na učinkovitost koja se malokad viđa u hrvatskom pravosuđu.

Zanimljivo, ista je sutkinja Maja Jurovicki 2005. godine, također nakon samo jednog ročišta, donijela pravno spornu presudu u slučaju Nevena Barača protiv OTP banke, o čemu je tada pisao tjednik Nacional. Tadašnja je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt zbog tog slučaja pokrenula postupak nadzora nad radom sutkinje Jurovicki, koja je pak zbog objavljenog članka tužila Nacional.

Za razliku od postupka na Trgovačkom sudu u Zagrebu pred sutkinjom Majom Jurovicki, u istovjetnom su sporu između drugog teleoperatera Tele2 i Pointa u Stalnoj službi Trgovačkog suda u Karlovcu održana već dva ročišta i započelo je saslušanje svjedoka, koje će se nastaviti i na narednim ročištima.

Stanovnici Vrbana 3, među kojima ima liječnika i inženjera elektrotehnike, zabrinuti zbog štetnog utjecaja elektromagnetnog zračenja na zdravlje, posebno djece, ogorčeni su zbog donesene sudske odluke i naloga za uključenje antena. Pozivaju na bojkot Pointa i najavljuju daljnje aktivnosti protiv Pointa, jer smatraju da centar nije poduzeo sve pravne korake da bi spriječio ovakvu situaciju. Također, stanovnici su odlučni nastaviti svoju borbu za zaštitu od štetnog elektromagnetnog zračenja uz potporu nedavno osnovane Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ). Udruga je nastala na poticaj građana iz različitih dijelova Hrvatske zabrinutih zbog štetnih posljedica rastućeg elektromagnetnog zagađenja. Glavni je cilj Udruge izmjena postojećih propisa koji bi osigurali odgovorno korištenje tehnologije i zaštitu zdravlja djece i svih stanovnika Republike Hrvatske od elektromagnetnog zagađenja.

Leave a Reply