MILAN BANDIĆ: Od danas u petoj brzini moramo brinuti o otpadu

MILAN BANDIĆ: Od danas u petoj brzini moramo brinuti o otpadu

Rekao je gradonačelnik Milana Bandić danas je prezentirao pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u Zapruđu.

Pilot projekt obuhvaća  područje Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare.

–Kada to napravimo poboljšat ćemo život našim sugrađanima, sačuvati ekologiju i ono što je najbitnije sačuvati koju lipu i kunu naših građana. Zato danas pozivam da učinite svako jutro ili u svako doba dana ono što sam ja učinio ovdje pred vama, čuvajte okolinu, čuvajući okolinu sačuvati ćemo i kunu u novčaniku.- reko gradonačelnik Milan Bnadić.

Od 1. srpnja, Zagrepčani će  početi odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biootpada na kućnom pragu,  naplata otpada vršiti će se  po volumenu, a ne više po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora.

Građani  će u slijedeća dva mjeseca dobiti posebne vrećice i spremnike ispred zgrada i kuća u koje će moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike .

Svaki spremnik označen je  posebnom bojom – plava za papir, zelena za staklo, narančasta i siva za plastiku i metal, ljubičasta za tekstil, smeđa za biootpad i crna za miješani komunalni otpad. Svaki spremnik na sebi ima  naljepnicu s uputama koji se otpad smije, a koji ne smije odložiti u njega.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply