Boje Europske unije obasjale Zagrebačku filharmoniju

Boje Europske unije obasjale Zagrebačku filharmoniju

Kako je bilo i najavljeno, koncerti u petak, 14.3. u sklopu Crvenog ciklusa i u subotu, 15.3. u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije privukli su veliki broj posjetitelja.

Karta više tražila se za orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice Dmitrija Kitajenka i nastup, sve do jednog poznatog solista, kojima je dodatnu notu uzvišenosti dao i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.  Zagrebačka filharmonija u petak i subotu navečer zračila je posebnim duhom i postala istinski europski dom glazbe i kulture.

Ova koncertna večer započela je jednim od najomiljenijih djela klasične glazbe;  najpopularnijim klavirskim koncertom, 1. koncert za klavir i orkestar u b-molu velikog P.I. Čajkovskog u kojoj je svoje umijeće sviranja pokazala mlada i talentirana korejska pijanistica Yeol Eum Son.

Završena  je u europskom duhu –  izvedbom veličanstvene Beethovenove 9. simfonije u d-molu, čiji je  IV. stavak uglazbljena pjesma Friedricha Schillera – Oda radosti, inače službena himna Europske unije.  Zvukovne boje Ode radosti vjerno su dočarali sjajni hrvatski solisti: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Tomislav Mužek, bas Luciano Batinić uz pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.
9. simfonija u sebi nosi poruku o ljubavi prema čovjeku i vjeru u njegove beskrajne mogućnosti – vjeru, optimizam i ideale koji su svevremenski kao i ova simfonija koja, zajedno s Čajkovskijevim 1.koncertom za klavir, zauzima središnje mjesto klasičnog glazbenog repertoara. Uzevši u obzir program koncerta u izvedbi vrhunskih umjetnika, velik interes publike ukazuje na glazbenu obrazovanost zagrebačke publike koja prepoznaje kvalitetne koncerte i ne propušta ih.   

Budite sa zagrebačkom filharmonijom i sljedeći tjedan, u petak, 21.3. uz jednog od ponajboljih hrvatskih dirigenata nove generacije – maestra Ivana Repušića i mladu violinisticu Mai Suzuki.

Leave a Reply