Za Grad traži upravni nadzor o davanju Svetica u zakup i na privremeno korištenje HNS-u

Za Grad traži upravni nadzor o davanju Svetica u zakup i na privremeno korištenje HNS-u

Gradnja nacionalnog nogometnog kampa na zagrebačkim Sveticama za Hrvatski nogometni savez (HNS) je gotova stvar, tako da početak radova najavljuju za kasnu jesen, dokad planiraju nabaviti sve potrebne dozvole, no iz stranke Za Grad smatraju spornim davanje u zakup i na privremeno korištenje tamošnjih sportskih objekata HNS-u, pa od Ministarstva uprave traže upravni nadzor.

“Spomenuti sportski objekti dani su u zakup bez zakonom propisane tržišne naknade, a bili su dani i na privremeno korištenje bez javnog natječaja i bilo kakve naknade. Time je izravno povrijeđen Zakon o vlasništvu prema kojem se nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave mogu dati na raspolaganje samo temeljem javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni”, tvrde iz stranke Za Grad.

Zbog toga su od Ministarstva uprave odlučili zatražiti provedbu upravnog nadzora nad općim i pojedinačnim aktima gradskih tijela u pogledu davanja na privremeno korištenje i u zakup SRC Svetice, ali i Dvorane Palmotićeva.

U predstavci Ministarstvu Za Grad zahtijeva obustavu primjene Odluke o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Zagreba te poništavanje natječaja i zaključka o zakupu, odnosno zaključka o privremenom korištenju tih sportskih objekata.

Smatramo da je u oba slučaja došlo do očite povrede zakonskih odredbi usmjerenih na zaštitu sportske djelatnosti kao djelatnosti od posebnog interesa za Hrvatsku, a osobito javnih sportskih građevina, pa očekujemo da će Ministarstvo uprave poduzeti sve mjere u svojoj nadležnosti da ispita i sankcionira nezakonitosti kojima se ugrožava zakonom zaštićeni javni interes, izjavio je Sandro Salopek, pravni stručnjak stranke Za Grad.

Sporno im je i to što SRC Svetice i Dvoranu Palmotićeva u zakupu drže osobe koje, protivno uvjetima iz gradskog javnog natječaja i odredbama Zakona o sportu, uopće nisu registrirane za obavljanje sportske djelatnosti upravljanja i održavanja sportskih građevina.

Supredsjednica stranke Za Grad Iva Kvakić ocijenila je da su takvi primjeri davanja javnih sportskih objekata u bescijenje privatnim osobama alarmirali mnoge građane koji su im pomogli u prikupljanju relevantnih podataka.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović najavio je gradnju nogometnog kampa na Sveticama za kasnu jesen jer “prije početka gradnje žele pribaviti sve potrebne dozvole za početak radova”. Iz HNS-a tvrde da su dobili rješenje o koncesiji te da su predstavili plan izgradnje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

“Svetice ostaju vlasništvo Grada, a HNS je samo investitor”, rekao je tada Vrbanović najavivši da će plan gradnje uskoro predstaviti zastupnicima u Gradskoj skupštini koja tu odluku mora potvrditi.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply