DARINKO KOSOR: Ministarstvo i ministar Hajdaš Dončić krivi za štetni ugovor o koncesiji Zračne luke Zagreb

DARINKO KOSOR: Ministarstvo i ministar Hajdaš Dončić krivi za štetni ugovor o koncesiji Zračne luke Zagreb

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor prozvao je danas ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića i njegovo ministarstvo da su dopustili za Hrvatsku štetne “rupe i anekse” u ugovoru o koncesiji nad Zagrebačkom zračnom lukom.

Ta je koncesija, rekao je Kosor na konferenciji za novinare, primjer kako ne treba sklapati ugovore o koncesiji.

Upozorio je da budući koncesionar, konzorcij Zagreb Airport International Company (ZAIC), ne nastavlja radove, nedavno je povisio naknade i do 100 posto, a hrvatskim direktorima omogućava bonuse za nejasne poslove u “fantomskoj tvrtki”.

Istaknuo je i kako će koncesionar izgraditi pristanišnu zgradu manju od planirane, bez staklenog krova i podrumskog prostora za prtljagu predviđenih projektom Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH), koji je pobijedio na natječaju. – To pravdaju očekivanim smanjenjem prometa, pa će za isti iznos i koncesijski rok raditi jeftiniji projekt,- upozorio je Kosor.

Naglasio je kako je koncesionar od 5. ožujka povećao naknadu putnicima (za sigurnost, domaći i međunarodni promet), što u prosjeku poskupljuje kartu oko 70-ak kuna. I to, dodao je Kosor, unatoč tomu što nije podigao kvalitetu usluge, već naprotiv, koristi staru pristanišnu zgradu koju su izgradili hrvatski građani.

– To je ismijavanje hrvatske države, jer je koncesionar teret koncesijske naknade zapravo prebacio na putnike i tempo kojim napreduju radovi mogu ih na taj način financirati,- ustvrdio je.

Kosor je ocijenio kako bi se povećanim naknadama moglo prikupiti i do 10 milijuna eura, te pita gdje je završilo i kako se troši 200 milijuna zarađenih kuna s računa Zagrebačke zračne luke.

Upozorio je i kako se ozbiljno razmišlja da u toj tvrtki, koja više nema zaposlenika jer su prebačeni u tvrtke koncesionara, ostanu raditi bivši direktori i tamo primaju plaću.

– Navodno su zatražili isplatu bonusa, budući su omogućili koncesionaru dodatne ustupke od hrvatske države, a obavljali bi 30-godišnji posao nadzora provedbe koncesije,- rekao je Kosor.

– Osim toga, u lošiji se položaj dovodi nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, jer mu se povećanim troškovima poskupljuje usluga, smanjuje konkurentnost, a time i broj putnika, sve u svrhu smanjenja vrijednosti i jeftine prodaje stranom ulagaču. Sve to je već viđeno na primjeru češke aviokompanije ČSA,- poručio je Kosor.

Najavio je da će zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću, Gradu Velikoj Gorici te Vladi uputiti pismo kojim će ih upozoriti na nastalo stanje i moguće posljedice te pozvati na zajedničko djelovanje.

Podsjetivši na tvrdnje ministra Hajdaša Dončić kako je koncesijski ugovor za Zračnu luku najbolji u Hrvatskoj, Kosor je istaknuo kako je opravdan strah da bi takav ugovor mogao biti i za autoceste te da bi na kraju država morala plaćati naknade koncesionaru.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply