Izložba Milka Trnina – svjetska operna diva produžena do 16. ožujka

Izložba Milka Trnina – svjetska operna diva produžena do 16. ožujka

Zbog iznimnog interesa, izložba Milka Trnina – svjetska operna diva u Muzeju grada Zagreba, produžena je do nedjelje, 16. ožujka 2014.

Na izložbi možete razgledati i četiri originalna kazališna kostima Milke Trnine: kostim za ulogu Elizabeth u Wagnerovoj operi Tannhäuser (I.čin), plašt za naslovnu ulogu Puccinijeve Tosce (I. čin), crni kostim za ulogu Tosce u istoimenoj Puccinijevoj operi (II. čin), te kostim za ulogu Izolde u Wagnerovoj operi Tristan i Izolda (I. čin).

Razgledajte i brojne nacrte za kazališne kostime koje je 1900. godine izradio engleski umjetnik Percy Anderson.

U lipnju 1896. nastupila je u Moskvi na koncertu pred ruskim kraljevskim parom prigodom krunidbe cara Nikolaja II. Po želji carice Trnina je pjevala Izoldinu ljubavnu smrt, jednu od najljepših arija, iz Wagnerove opere Tristan und Isolde. Kao nagradu, od cara je dobila veliki dijamantni broš ukrašen rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, a možete ga razgledati na našoj izložbi.

Izložbu sačinjava preko 250 predmeta, što uključuje i fotografije, plakate, kazališne objave, memorabilije i osobne predmete, a prethodila joj je izložba koju je Muzej grada Zagreba 2006. godine realizirao u Royal Opera House u Londonu, u povodu stote obljetnice posljednjeg Trninina nastupa u Londonu.

Prigodom sto pedesete godišnjice rođenja hrvatske i svjetske operne dive (19.12.1863.),   sopranistice Milke Trnine, Muzej grada Zagreba želi podsjetiti javnost na život i profesionalna   dostignuća naše proslavljene umjetnice monografskom izložbom predmeta iz Trninine   ostavštine.

Ostavština Milke Trnine koja se čuva u Muzeju grada Zagreba (preko 250 predmeta,   što uključuje fotografije, kazališne kostime, plakate, kazališne objave, crteže kazališnih   kostima, memorabilije i osobne predmete) na izložbi je upotpunjena predmetima iz fundusa   Etnografskog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Požega i Muzeja za umjetnost i obrt.  Nadolazećoj monografskoj izložbi prethodila je izložba koju je Muzej grada Zagreba 2006.   godine realizirao u Royal Opera House u Londonu, u povodu stote obljetnice posljednjeg   Trninina nastupa u Londonu.

ZANIMLJIVOSTI IZ PROFESIONALNE BIOGRAFIJE MILKE TRNINE:  Milka Trnina završila je konzervatorij u Beču. Debi je imala u Zagrebu 11. travnja 1882.   nastupivši u staroj kazališnoj zgradi na Gornjem gradu kao Amalia u Verdijevu Čuvidskom   plesu (Krabuljnom plesu) pod dirigentskom palicom Ivana pl. Zajca, tadašnjeg ravnatelja   opere. Po završetku školovanja, ne dobivši stalni angažman u Zagrebu, krenula je stjecati   iskustva i slavu u inozemstvu: u Leipzigu, Grazu, Bremenu, Münchenu, Bayreuthu, Londonu,   New Yorku, Bostonu itd.  U lipnju 1896. nastupila je u Moskvi na koncertu pred ruskim kraljevskim parom prigodom   krunidbe cara Nikolaja II. Po želji carice Trnina je pjevala Izoldinu ljubavnu smrt, jednu od   najljepših arija, iz Wagnerove opere Tristan und Isolde, a kao nagradu je dobila od cara veliki   dijamantni broš ukrašen rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, a od carice   briljantnu narukvicu.

U Metropolitanu u New Yorku nastupila je čak 79 puta. Družila se s eminentnim ljudima iz   elitnih krugova, koje su činili književnici, skladatelji, dirigenti i brojni značajni pjevači. Družila   se i sa izumiteljem i znanstvenikom Nikolom Teslom koji je volio glazbu i imao je svoju stalnu   ložu u Operi. Trnina je bila u krugu ljudi koji su posjećivali Teslin laboratorij na Manhattanu, i   pratili provedbu njegovih eksperimenata.   Više od dvadeset godina trajala je njena blistava karijera koju je morala prekinuti zbog upale   ličnog živca (nervus facialis), u trenutku kad je bila na vrhuncu kreativnog i stvaralačkog   dometa 1906. godine.   U svojoj karijeri istaknula se brojnim velikim ulogama, kao primjerice Wagnerova Izolda   (Tristan i Izolda), Elisabetha u Tannhäuseru, te Puccinijeva Tosca.  Trnina je ostvarila 65 uloga u više od 1200 nastupa. Izložbom želimo današnjim   generacijama predstaviti Milku Trninu kao prvu damu hrvatskog i svjetskog opernog   stvaralaštva na prijelazu stoljećâ.

Leave a Reply