Drugi dan ZagrebDoxa

Drugi dan ZagrebDoxa

Festivalska premijera novog filma Damira Čučića i prvi dokumentarni film u povijesti koji je osvojio Zlatnog lava – Sacro GRA! 

Drugi festivalski dan 10. ZagrebDoxa započinje u podne filmovima iz regionalne i međunarodne konkurencije: uz mađarski Bujica ljubavi, duhovit i topao film o ljubavi i seksu u poodmakloj dobi te američki Kit ubojica. Potonji govori o Tilikumu, dresiranom kitu ubojici koji je ubio nekolicinu ljudi u zatočeništvu. Oba su filma na program u podne u dvoranama 2 i 4.

Retrospektiva ZagrebDox Pro donosi filmove koji su začeti na festivalskom programu za profesionalce, a koji i ove godine donosi opsežan sadržaj edukativnih radionica i niz renomiranih predavača. Prva dva naslova iz te retrospektive na programu su u 13 sati u dvorani 1. Sevdah Marine Andree Škop je emotivno glazbeno, lirsko i vizualno putovanje kroz dušu Bosne, dok Ciklusi Vladimira Gojuna prate 24-godišnjeg Joška koji je obolio od zloćudnog tumora.

Iz programa Biografski dox koji nam i ove godine donosi portrete impresivnih, ekscentričnih i talentiranih ličnosti u 16 sati u dvorani 4 možete pogledati  švedski film Nepozvani kod Bergmana. U režiji Hyneka Pallasa i Jane Magnusson, ovaj film gledatelje vodi u Bergmanovu kuću, i to u društvu renomiranih redatelja poput Alejandra Gonzáleza Iñárritua, Claire Denis i Michaela Hanekea.

U 17 sati u dvorani 1 na rasporedu je film makedonske redateljice Marije Džidževe iz regionalne konkurencije U potrazi za srećom o osam neoženjenih muškaraca koji kreću na daleki put u Moskvu u potrazi za srećom.

Volim huligane kratkometražni portret homoseksualnog navijača-huligana koji je primoran skrivati svoj identitet prikazujemo u 18 sati u dvorani 4, a nakon filma slijedi razgovor s autorom i gostom festivala, redateljem Jan-Dirk Bouweom.

Za Oscara nominirana kanadska glumica i redateljica Sarah Polley na nevjerovatno iskren i intiman način, kroz priče i uspomene, u fokus filma Priče koje kazujemo stavlja vlastitu obitelj. Film je osvojio dvadesetak nagrada na međunarodnim festivalima, te je prikazan na velikim filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, a na programu je u 19 sati u dvorani 1.

U 19 sati u dvorani 3 svoje filmove predstavit će i studenti Akademije dramske umjetnosti i to Andrea Buća s filmom Iz Kopertanije za Hrvatsku televiziju, Tomislav Jelinčić s filmom Borba te Filip Mojzeš i film Ante, bit će još rata.

Još jedan autor iz službenog programa, ovaj put Kontroverznog doxa, ujedno gost ZagrebDoxa, Finac Arto Halonen, jedan je od najvažnijih dokumentarista generacije po izboru festivala dokumentarnog filma u Solunu i osnivač festivala DocPoint. On nam donosi istraživačku priču o dopingu u profesionalnom sportu – Kada junaci lažu, a koja je na programu u  20 sati u dvorani 4, nakon čega slijedi razgovor s redateljem.

U utrci za Veliki pečat ove se godine natječe i sirijsko-njemački film Povratak u Homs u režiji Talala Derkija koji je nedavno osvojio veliku nagradu žirija na festivalu u Sundanceu. Film prati dvojicu nesvakidašnjih mladića, Basseta i Osamu, od njihovih snova o slobodi i obrane pacifizma do trenutka kada su prisiljeni na drugačije odluke, a na programu je u 20 sati u dvorani 5.

Još jedno Dox događanje u kojem predstavljamo domaće autore i njihove premijere je i festivalska premijera novog filma Damira Čučića, inače člana međunarodnog žirija. Radi se o filmu Mitch – dnevnik jednog šizofreničara, autobiografskom filmu, portretu četrdesetogodišnjeg shizofreničara koji u nastanku filma igra aktivnu ulogu. Mitch sudjeluje u filmskoj terapiji, koja se pažljivo provodi nekoliko godina, stvarajući umjetničko djelo, a njegov je filmski terapeut Damir Čučić.

Prvi dokumentarni film u povijesti koji je osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji u borbi je za najbolji regionalni film 10. ZagrebDoxa! Radi se o talijanskom filmu Sacro GRA, poetskoj dokumentarnoj odi redatelja Gianfranca Rosija ‘svetom gralu’ prometa u Rimu, znamenitoj obilaznici GRA. Ovaj nezaobilazni dokumentarac na program je u 21 sat u dvorani 3.

Tagged with

Leave a Reply