FOTO: Bandić obećao financijsku pomoć Hrvatskom društvu političkih zatvorenika – žrtvama komunizma

FOTO: Bandić obećao financijsku pomoć Hrvatskom društvu političkih zatvorenika – žrtvama komunizma

Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika – žrtava komunizma Marko Veselica izvijestio je danas da im je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao minimalnu financijsku pomoć od oko 120.000 kuna godišnje za “hladni pogon” (struja, voda, plin), jer već tri godine od Vlade nisu dobili ni kune.

“Već tri godine nismo dobili ni jedne kune od Vlade, a Vlada daje milijardu i sedamsto milijuna kuna drugim udrugama”, rekao je Veselica nakon sastanka s Bandićem. Ustvrdio je da su većina tih udruga antihrvatske dok je njegova “maksimalno hrvatska udruga žrtava komunizma i velikosrpstva”.

“Ne možemo dobiti podršku za minimalni način funkcioniranja koji iznosi mjesečno deset tisuća kuna”, izjavio je Marko Veselica koji je pohvalio gradonačelnika Bandića koji ih “uvijek prima kada treba”.

Podsjetio je da je Bandić prije nekoliko godina pomogao i detaljnu obnovu prostorija društva koje je sada vrlo lijepo uređeno te može odigrati veliku javnu ulogu što se tiče prezentiranja njihovih problema.

Podsjetio je da je 2006. Europski parlament donio Rezoluciju o lustraciji da se u svim državama gdje je bio komunistički teror i totalitarni progon stvari analiziraju, formuliraju i da se povede računa o žrtvama.

Rekao je da su i oni nakon toga donijeli Deklaraciju koju su poslali predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade, ali nisu dobili nikakav odgovor.

“Držimo da su ljudi koji su sve dali da bi došlo do slobodne, nezavisne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, podcijenjeni i poniženi, dok su neprijatelji Hrvatske i udruge koje rade protiv Hrvatske financirane od hrvatske Vlade i hrvatske države”, ustvrdio je Veselica.

Dopredsjednik društva Marko Dizdar je na pitanje koje su to protuhrvatske udruge odgovorio da ih ima puno, a izabrati jednu od njih, kaže, bilo bi s njihove strane vrlo nepravedno. “Imate vrlo mnogo udruga koje se referiraju negiranjem zločina komunizma i to nas zabrinjava, makar je obveza prema Rezoluciji Europskog parlamenta svake države da preispituje odnos prema totalitarnim režimima, kako fašističkim tako i komunističkim. Ništa se u ovom sektoru ne događa, a Hrvatska je obvezna i Rezolucijom i saborskom Deklaracijom da poradi na metodama i modelima koji će čistiti taj servis koji nas je tako dugo godina satirao i raseljavao po svijetu”, rekao je Dizdar.

Marko Veselica je podsjetio da je Hrvatsko društvo političkih zatvorenika – žrtava komunizma osnovano 17. veljače 1990., a on mu je bio prvi predsjednik. Rekao je da je oko 150.000 Hrvata i Hrvatica nevino robijalo za ideju stvaranja samostalne, slobodne i nezavisne države Hrvatske.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply