Predstavljen “ZG sirek”

Predstavljen “ZG sirek”

Robna marka “Zagrebački friški kravlji sir – ZG sirek” predstavljena je danas na zagrebačkog tržnici Utrine, gdje je ugovore dobilo prvih šest gospodarstava iz Zagreba i Zagrebačke županije koji će proizvoditi i prodavati autentične “ZG sireke”.

Na svečanosti uručenja ugovora proizvođačima o pravu korištenja jamstvenog žiga “Zagrebački friški kravlji sir” bio i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da će taj projekt poboljšati prodaju sira na tržnicama. Ali, dodao je, uvijek će biti i onih koji će naručiti “kumicu” doma, jer to su “čari zagrebačke”.

Prvih šest certificiranih proizvođača “ZG sirek” će prodavati na tržnicama Utrine, Špansko, Dubrava i Jarun, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk. Dodao je da će ih građani prepoznati po oznaci na njihovoj kecelji, vitrini i vrećici, a “ZG sirek” će moći naručiti i telefonom.

Rekao je da je Zagreb u suradnji s udrugom “ZG sirek” prije nekoliko godina pokrenuo akciju zaštite robne marke “Zagrebački svježi kravlji sirek – ZG sirek”, autohtonog zagrebačkog proizvoda koji ima stoljetnu tradiciju.

Ideja za taj projekt nastala je zbog velikog broja “kumica” koje prodaju sir i vrhnje na tržnicama – tada ih je bilo 150, a danas ih je 167, te zaštite robne marke.

Zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva donio je rješenje kojim je Udruga malih sirara grada Zagreba postala vlasnikom robne marke. Krajem siječnja zaključeno je prvih šest ugovora s proizvođačima svježeg kravljeg sira iz Zagreba i Zagrebačke županije.

“Cilj projekta 2010. bio je da 15 gospodarstava s područja Zagreba uvede robnu marku. Ostvarili smo prvu trećinu, no kako projekt traje do 2015. vjerujemo da će današnja promocija biti poticaj da se i drugi proizvođači odluče unaprijediti svoju proizvodnju. Naš ‘ZG sirek’ isti je onaj tradicionalni autohtoni proizvod kakav volimo i poznajemo, no od danas postaje moderniji, sigurniji i dostupniji potrošaču”, istaknuo je Tuk.

Bandić je rekao da si je Gradska uprava kao prioritet postavila uređenje četiri tržnice – natkriti tržnicu na Kvaternikovom trgu, sanirati utrobu i plohu Dolca, te tržnicu Branimirovu i tržnicu Trešnjevka. Potom će na red doći Špansko i ostale tržnice.

HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Leave a Reply