Otvoren ured Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma

Otvoren ured Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma

 Festival tolerancije – Festival židovskog filma danas je svečano otvorio svoj novi ured koji će, osim za organizacijske poslove, služiti za aktivnosti koje ta manifestacija provodi cijelu godinu, od edukativnih predavanja do okruglih stolova kojima se nastoji, osobito među mladima, promicati toleranciju.

Zagreb je sada dobio ‘kuću tolerancije’, no kako je u posljednjih osam godina postao puno tolerantniji nego što je bio, može se reći da i sam grad polako cijeli postaje ‘kuća tolerancije’, rekao je Branko Lustig, osnivač i počasni predsjednik festivala, zahvalivši Gradu Zagrebu na prostoru i financijskoj potpori.

Direktorica festivala Nataša Popović kaže da će se u uredu, uz organizaciju festivala, raditi edukativni programi za mlade, a prostor će biti otvoren za sve teme o toleranciji, razgovore o problemima nacionalnih i seksualnih manjina. Osobito joj je drago što su među uzvanicima na današnjem otvorenju bili i rabin Židovske općine Zagreb Luciano Prelević i rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, pa se nada, rekla je, da će ‘kuća tolerancije’ u Vojnovićevoj 15 pokrenuti dijalog među tim zajednicama.

Najavila je da je već dovršeno 70 posto filmskog programa ovogodišnjeg izdanja, koje će se održati od 18. do 24. svibnja u Zagrebu, odabrane su izložbe i bendovi koji će nastupati u popratnom programu. Prošle godine festival se održao i u Sarajevu, a ove godine on postaje sve više regionalni, dobili smo poziv iz Beograda i Ljubljane, a nadamo se da će se održati i u Crnoj Gori.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio im je uspjeh u radu, ustvrdivši da želi da se u Zagrebu i dalje promiče duh tolerancije, a njemu je osobno, napomenuo je, Branko Lustig uzor na tom području.

Prema tradicionalnom židovskom običaju pri useljenju u novi dom ili poslovni prostor, rabin Kotel Da-Don stavio je kod ulaza mezuzu, svitak koji po vjerovanju čuva kuću i donosi uspjeh.

HINA
Foto:Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply