MILAN BANDIĆ: Kad obavljaš javne poslove – zaboravi privatno!

MILAN BANDIĆ: Kad obavljaš javne poslove – zaboravi privatno!

U nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegovih zamjenica Vesne Kusin i Sandre Švaljek i suradnika, zamjenika župana Damira Tomljenovića te gradonačelnike i načelnike gradova i općina Zagrebačke županije, u organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH, danas je u Staroj gradskoj vijećnici održana edukacija za dužnosnike Grada Zagreba i Zagrebačke županije o pitanjima sukoba interesa i podnošenja izvješća o imovinskom stanju.

Dosad su takve edukacije provedene u osam županija, a programom su obuhvaćeni gradonačelnici, župani, općinski načelnici i njihovi zamjenici. Povjerenstvo je obavezno redovito provoditi edukaciju dužnosnika koja je ujedno i jedna od preventivnih nadležnosti koja se provodi zbog trajnog razvijanja sustave etičkih kodeksa i standarda ponašanja u javnom interesu kao i potrebi pojašnjavanja obveza iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Na edukaciji je bilo riječi o svrsi podnošenja izvješća o imovinskom stanju i postupku provjere podataka, a među ostalim, članovi povjerenstva tumačili su odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa kroz primjere iz prakse i raspravu.

Pozdravivši prisutne, gradonačelnik Bandić podsjetio je na časnu prisegu koju su polagali senatori Dubrovačke Republike pri preuzimanju javne službe, a koja je uklesana u kamenu ploču Kneževe palače: Kad obavljaš javne poslove – zaboravi privatno!

– Danas 22 godine nakon samostalnosti i suverenosti mlade Republike Hrvatske, njezina sudbina samo manjim dijelom ovisi o zajedničkim EU regulama i međunarodnim, globalnim procesima, a više ovisi o nama samima: koliko i kako radimo, da li Državi plaćamo redovito poreze, što je za jednog američkog predsjednika bila mjera patriotizma, da li kao predsjednik ili premijer, ministar ili župan, gradonačelnik ili pročelnik zloupotrebljavamo svoj položaj i moć, da li dosljedno poštujemo trodiobu vlasti koja je abeceda pravne države i demokratskog poretka, a to su zakonodavna, izvršna i sudbena vlast. Svi oni dužnosnici koji se toga ne pridržavaju trebaju biti rigorozno kažnjeni, smijenjeni i odstupiti s javne funkcije. Nažalost, svjedoci smo da mnogi dužnosnici koji upravo spadaju pod Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne pridržavaju se njihovih odredbi, pa zato ovo Povjerenstvo ima pune ruke posla.

Kad je pak riječ o zagrebačkoj gradskoj upravi, počevši od mene kao najodgovornijeg i prvog među jednakima, do posljednjeg dužnosnika, nema niti smije biti izuzetaka. Nema nedodirljivih – kako je to netko spretno i sretno formulirao.

A nadležne državne institucije, razni nadzorni odbori i tijela kontrole, kao i ovo Povjerenstvo u kojeg imamo puno povjerenje, neka odgovorno i savjsno obavljaju svoj posao,– završio je gradonačelnik davši punu potporu ovakvim edukacijama i kontrolama, te Povjerenstvu zaželjevši uspjeh u radu.

Tekst: Zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply