FOTO: Proslava 100 – godišnjice Zagrebačke banke u obnovljenoj Gradskoj štedionici

FOTO: Proslava 100 – godišnjice Zagrebačke banke u obnovljenoj Gradskoj štedionici

Najstarija banka u Hrvatskoj proslavila je svoj 100. rođendan i tom prigodom je otvorena i obnovljena Gradska štedionica.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke i Federico Ghizzoni, izvršni direktor Grupe UniCredit. Među mnogim poznatim osobama viđena su i braća Todorić, Ante i Ivan, Jure Radić, Branko Mikša, Ronald Braus, Nada Abrus, Duško Valentić, Mirko Novosel, Ivica Lovrić, Dražen Boban…

– Teško bi bilo danas zamisliti razvoj ovog grada i Hrvatske bez Gradske štedionice i Zagrebačke banke. Financijski puls glavnog grada zahvaljujući odgovornom bankarstvu nikada nije prestao kucati, niti za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, ali niti u vrijeme velikih ekonomskih kriza. S ulogom i vizijom izvrsnosti i liderstva nastavljamo, nadam se i slijedećih sto godina. – rekao je Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

– Grupa UniCredit vodeća je banka u srednjoj i istočnoj Europi gdje ostvaruje dobre rezultate. Zagrebačka banka za Grupu u tom djelu poslovanja ima važnu ulogu ne samo kao vodeća banka u Hrvatskoj već kao i izvor najoljih poslovnih rješenja koja od nje preuzimaju i mnoge naše druge članice. Održivi poslovni model kojeg njeguje Zagrebačka banka i njezine prethodnice već sto godina, osigurat će Zagrebačkoj banci da ovdje doživi još mnogo ovakvih obljetnica. – rekao je  izvršni direktor, Grupe UniCredit. Federico Ghizzoni zahvalio se na dosadašnjoj suradnji i velikom doprinosu kroz proteklih dvadeset godina predsjedniku Uprave Franji Lukoviću koji će svoje mjesto predsjednika Uprave uskoro prepustiti nasljedniku, Miljenku Živaljiću.

– Čestitam Zagrebačkoj štedionici stotu obljetnicu bankarskog poslovanja. Gradska štedionica jedna je od zaštitnih znakova Hrvatske metropole. Ova štedionica pružala je potporu generacijama naših sugrađana i bila je potpora mnogim poduzetnicima u njihovom poslu. Zato Zagrebačka banka ima velikih zasluga u razvijanju Hrvatske metropole. Bez obzira koliko milijuna kuna zaradili, nemojte nikada izgubiti iz vida socijalnu osjetljivost prema našim građanima,– rekao je gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.

Povodom stogodišnjice, Zagrebačka banka nagradila je najstarijeg i najmlađeg klijenta poslovnice. Najmlađi klijent banke star je samo pet mjeseci Filip Hrvoja, a najstariji klijent banke je akademik Vladimir Ibler.

Zagrebačka banka povodom proslave stogodišnjice nagradila je dječji dom u Nazorovoj sa 500 000 kn. Donacijom će se sanirati i opremiti 350 m² prostora za smještaj malodobnih trudnica i majki s djecom koje su napuštene, bez podrške obitelji i doma.

Proslavu stogodišnjice Gradske štedionice uveličali su Arsen Dedić, Gabi Novak, Ivana i Marija Husar, te članovi Zagrebačke filharmonije.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply