Interaktivna predstava Teatra Tirena o nasilju «2042.»

Interaktivna predstava Teatra Tirena o nasilju «2042.»

U zagrebačkim školama počinje igrati interaktivna predstava o nasilju Teatra Tirena «2042.»

Radnja predstave «2042.» smještena je u ne tako dalekoj budućnosti i bavi se problemom maloljetničkog nasilja. Postavlja pitanja o njegovim uzrocima, kao i mogućnostima njegova rješavanja. Kroz kombinaciju igranih dijelova i zadataka za publiku, mladi su gledatelji pozvani da u ulozi stručnjaka donesu odluke i prijedloge vezane uz neprihvatljivo ponašanje te da pokušaju likovima iz predstave pomoći u pronalaženju zajedničkog jezika, jezika razumijevanja i prihvaćanja odgovornosti za vlastite postupke.

Projekt je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola, kao i svima koji rade s tom populacijom (nastavnicima, školskim pedagozima i psiholozima…). Predstave odgojnog kazališta izvode se za jedan razred u prostoru u kojem se učenici osjećaju kao da su na svom «terenu» – kako bi mogli kao ravnopravni sugovornici sudjelovati u programu. Uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih u zagrebačkim osnovnim školama odigrat će se deset izvedbi predstave «2042.» čiji tekst i režiju potpisuje Maja Sviben.

O predstavi: «Godina je 2042. Iako nam se čini da sad već blisku budućnost možemo lagano zamisliti, ona je drukčija od onog što nam je dobro poznato. U njoj nema obitelji. Nema roditelja. Nema odgovornih za tuđa djela. Postoje zajednice u kojima se stariji članovi brinu za nešto mlađe i sustav kroz koji se odgajaju, ali odgovornost za počinjena djela pripada pojedincu. Na koji je način moguće u takvom sustavu odrediti granice, odrediti što je primjereno ponašanje i kako kazniti ono nepoželjno?»

 

Leave a Reply