MILAN BANDIĆ: Pamtit će me po kuharici…

MILAN BANDIĆ: Pamtit će me po kuharici…

…a neće me pamtiti da sam bio gradonačelnik. Ja najbolje kuham, i zato ću izdati kuharicu sa svojim specijalitetima i to će biti poklon ovom događanju. Ne  samo što dobro kuham ja proizvodim i svoje vino i med, volim fine i kvalitetne stvari a u svemu imam mjeru. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić  u palači Dverce na predstavljanju programa 2. Hrvatskog festivala hrane i vina koji će se održati od 3. do 5. travnja ove godine u Areni Zagreb

Cilj Festivala je promocija hrvatske gastronomije, brandiranje Hrvatske kao nove eno-gastro zvijezde na europskom nebu, ali i edukacija mladih naraštaja o kulturi stola te razvijanje međunarodne suradnje s drugim zemljama, uz Italiju koje će se predstaviti hrvatskoj javnosti na Festivalu.

Program Festivala predstavila je direktorica Đurđa Protić koja je istaknula novosti koje ove godine očekuju i izlagače i posjetitelje.

-Posebnost ovogodišnjeg festivala je raznolik sadržaj koji je podijeljen u 4 kategorije – vino, gastronomija, slastice i HoReCa te naravno bogat program koji će kroz tri dana festivala posjetiteljima omogućiti da kušaju fine delicije sljubljene od naših najboljih chefova, posjete besplatne edukativne radionice, predavanja i okrugle stolove te se prepuste avanturi eno-gastro svijeta. Također, ponosna sam što su nas prepoznali mnogobrojni sponzori te županije koje će sufinancirati dolazak svojim lokalnim proizvođačima na Festival i omogućiti im na taj način da svojom ponudom predstave ono najbolje iz svog kraja.- rekla je Đurđa Protić, direktorica festivala.

 U sklopu Festivala prezentirat će se mnogobrojni klasteri i udruge poput – klastera pršuta, grupacije tjestenina, udruge slavonskog kulena i kulina, udruge Graševina Croatica te udruge peljeških, međimurskih i drugih vinara. Prisutnost nekih najistaknutijih hrvatskih vinara kao što su Kozlović, Coronica, Franković i Poletti iz Istre;  zatim Antunović, Krauthaker i Iločki podrumi iz Slavonije te Voštinić Klasnićiz Moslavine i Matuško Madirazza iz Dalmacije govore kako je Festival prepoznat kao centralno mjesto za predstavljanje najboljih hrvatskih proizvođača.

Sudjelovanje Italije kao zemlje pokrovitelja daje 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina internacionalni karakter te obogaćuje sadržaj s  izlagačima koji će doći iz Italije i predstaviti svoje proizvode i umijeća, ali i razmijeniti iskustva s hrvatskim kolegama.

 – Ovaj Festival predstavlja za Hrvatsku i Italiju inicijativu od velike važnosti za promicanje eno-gastronomskih proizvoda i njihove izvrsnosti, koji čine dio naše drevne i zajedničke baštine. Baštine itekako važne ne samo za naše dvije Zemlje nego i u svjetskim razmjerima, tako da je UNESCO 2010.godine proglasio mediteransku prehranu Svjetskom nematerijalnom baštinom.- rekla je Emanuela D’Alessandro, talijanska veleposlanica u Hrvatskoj.

Partneri 2. Hrvatskog festivala hrane i vina uz grad Zagreb, su i Turistička zajednica grada Zagreba te Hrvatska gospodarska komora, dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska obrtnička komora.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply