Predstavljen program za “Festival ljubavi i vina” na Trgu bana Jelačića

Predstavljen program za “Festival ljubavi i vina” na Trgu bana Jelačića

Festival ljubavi i vina “Hrvatska vinska priča“ održat će se 14. i 15. veljače 2014. godine na Trgu bana Josipa Jelačića.

Program festivala predstavili su gradonačelnik Milan Bandić, Miroslav Polovanec, predsjednik Udruge Vinska cesta Grada Zagreba, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Stjepana Kožića, župan Zagrebačke županije.

– Mi smo prošle godine odnijeli  nagradu “Najbolja turistička destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj”, i tu tradiciju treba održavati, a ovakvim manifestacijama smo na dobrom putu. Želim da svi koji dođu posjetiti ovu manifestaciju uživaju u dobrom vinom, jer čašica dobrog vina svaki dan je lijek. Jer objed bez vina je dan bez sunca,– rekao je Milan Bandić.

– Ideja cijele manifestacije da prepraste u tradiciju. U sklopu manifestacije, u hotelu Dubrovnik, održat će se okrugli stol na temu „Uloga autohtonih sorti vinove loze u razvoju vinarstva i vinskog turizma“. U Preradovićevoj  ulici, u Hrvatskoj kući, održat ćemo natjecanje zaljubljenih parova u sljubljivanju vina i hrane. Ulaz je na sva događanja za sve posjetitelje besplatan. – rekao je Miroslav Polovanec.

Festival će okupiti isključivo hrvatske vinare te će posjetiteljima biti predstavljene gotovo sve hrvatske vinske ceste u cilju promocije hrvatskog vinskog turizma. Na 600 m² izložbeno-prodajnog prostora svoja vina izložit će oko 80 vinara, od čega njih 20 iz Zagrebačke, a 10 iz Krapinsko-zagorske županije.

– Zadovoljstvo nam je što kao Županija  učestvujemo  u ovoj vinskoj priči. Ovog vikenda na glavnom zagrebačkom trgu moći će se uživati u vrhunskim vinima iz zagrebačke županije. Sama županija jako puno sredstava ulaže u vinogradarstvo i proizvodnju vina. Isto tako, posjetitelji će moći saznati puno više informacija o našim vinskim cestama: Plešivičkoj, Zelinskoj i Samoborskoj. – rekao je župan Kožić.

-Nama je velika čast, što zajedno sa gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom možemo sudjelovati u ovoj prići. Nama je jedini cilj da otklonimo stereotipe sa zagorskih vina, da oni nisu kiseliši, nego da mi proizvodimo vrhunska vina i uz vina nudimo i bogatu gastronomsku ponudu na kojoj temeljimo i naš turizam.-rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Hrvatska vinska priča nastala je u suradnji Zagrebačke gospodarske komore, Zagrebačke županije, grada Zagreba, u ovu manifestaciju uključena je većina regija u Hrvatskoj Istra, Kvarner, Dalmacija i bregovita Hrvatska.- rekao je Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

 

Leave a Reply