Započeo je 23. LiDraNo

Započeo je 23. LiDraNo

U Kazalištu Kerempuh danas je započeo 23. LiDraNo – smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba koja će se od 3. do 7. veljače., osim u Kerempuhu, održavati u Kazalištu Vidra te u OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Antuna Gustava Matoša i u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga.

Oko 1200 učenika u pratnji svojih učitelja – mentora iz 120 škola tijekom četiri dana predstavljat će svoje književne i novinarske uratke, uprizoriti pojedinačne i grupne scenske nastupe, te, među ostalim, sudjelovati na okruglim stolovima.

Sve okupljene natjecatelje pozdravili su Mirela Barbaroša-Šikić, viša savjetnica u Agencije za odgoj i obrazovanje i Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

-Poštovani gospodine Lovriću, cijenjeni uzvanici, dragi  Lidranovci pozdravljam vas  u ime gospodina Vinka Filipovića, ravnatelju Agencije za odgoj i obrazovanje i u svoje osobno ime. Teško je nakon tolikih godina Lidrana, nešto novo i jednostavno reći, zato što riječ nije jednostavna, ali mi je drago da još uvijek naša smotra Lidrano ima onu snagu koju je imala na početku prije 23 godine. Riječ je nešto što je trajna vrijednost, naravno u jeziku kojim govorimo, ona je smotra veličanja te riječi u literarnom i dramskom izrazu. Ono što je lijepo nakon nekih godina vidjeti, da su neki sudionici Lidrana danas veliki ljudi poznati novinari, glumci pjesnici. Nadam se da će i među ovogodišnjim Lidranovcima biti onih koji će se ostati družiti sa riječi i dalje i da ćemo ih kroz neko vrijeme gledati kao velike osobine.- rekla je  Mirela Barbaroša-Šikić, viša savjetnica u Agencije za odgoj i obrazovanje.

-Dragi Lidranovci sve vas od srca pozdravljam. Otvaramo 23 Lidrano, gotovo  četvrt stoljeća je iza nas, možda je sada prilika i zapitati se čemu, pa baš tomu da oni talenti da onaj jedan dar prema literarnom, dramskom stvaralaštvu, umjetnosti koji vi nosite u sebi, da ga potičete i da uz pomoć svojih mentora i dalje razvijate i na neki način da bi ono što će razvijati i pokazati ovdje na ovim kazališnim daskama, ili kroz literarne radovi koje će te prezentirati bude neki zalog vašeg razvoja. Kako bi ste jednog dana pisali komade koji će se igrati na ovim daskama, ili nastupali na ovim scenama. Ja sam čvrsto uvjeren da među vas 800 koji na neki način prednjačite u gradu Zagrebu kada je u  pitanju literarno stvaralaštvo, kad je u pitanju dramsko-scenski izričaj, da ste zaista vi oni koji će jednog dana nositi kulturu grada Zagreba. Vjerujući u to, do skorog  Lidrana 24.,ja vas sve pozdravljam i prenosim vam pozdrave od pokrovitelja Lidrana gradonačelnika Milana Bandića. Želim vam da ovih pet dana proteknu onako kako vi želite i da postignete što bolji uspjeh.- rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply