PRIOPĆENJE: HND smatra neprimjerenim anonimne napade i objede na Index

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog  društva oglasio se priopćenjem, o najavama gašenja Index.hr, te o anonimnim i neprimjerenim napadima i objedama Jutarnjeg lista. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva apelira za opstanak i daljnji slobodni, nesmetani rad utjecajnog  istraživačkog internetskog portala Index.hr kojem prijeti otvaranje stečajnog postupka. Index.hr godinama je jedan od vodećih informativnih portala i otvorio je i objavio brojne važne istraživačke priče koje nisu uspjeli istražiti ili se pak nisu usuđivali objaviti drugi mediji. Mogući gubitak Index.hr-a ili pak neka drastična promjena njegove uređivačke politike vrlo bi negativno utjecala na cjelokupni medijski prostor i na društvo. Brojne Indexove priče otvaraju političke i društvene afere koje pozitivno utječu na raščišćavanje s korupcijom. Stečaj Index.hr-a zatražilo je Ministarstvo financija od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu a tužitelji su, zbog poreznog duga, predložili otvaranje stečaja o kojem bi trebao odlučiti Trgovački sud u Zagrebu. Podsjećamo i na to da je baš Index.hr objavljivao dokumente o sukobu interesa pomoćnika ministara financija Branka Šegona a ovo se pokretanje stečaja baš nekako poklopilo s Indexovim svakodnevnim praćenjem načina na koji je HBOR kreditirao Šegonovu obiteljsku tvrtku.

Izvršni odbor HND-a smatra potpuno neprimjerenim i iznimno nekolegijalnim često i anonimne napade i objede  Jutarnjeg lista na Index.hr i njegove novinare, na primjer Ilka Ćimića za tobožnji medijski reket. To je nedopustivi obračun najveće medijske korporacije Europapress holding s portalom Index.hr-om. To je tim apsurdnije jer je EPH trenutačno u postupku predstečajne nagodbe zbog ukupnog duga koji mnogo veći od Indexovih 1,055 milijuna kuna.

Za Izvršni odbor HND-a:

Zdenko Duka, predsjednik