KAJ PURGERI ZNAJU: Bruderšaft?!?!

KAJ PURGERI ZNAJU: Bruderšaft?!?!

Je, to je tak bilo; moja baka i moj najbolji prijatelj Slavko se poznaju duže nego kaj se ja znam s njima. Iako ga baka zna još iz vremena otkad je kao brucoš upoznavao čari Zagreba, ona mu je navek persirala i zvala ga ”gospon”, a njemu bi odmah rogovi izrasli od muke.

Danas, više od trideset godina kasnije, i dalje mu je govorila Vi sve dok prošle zime moj prijatelj nije pukao i zamolio baku da mu govori ”ti”. Je, baka ga je zbunjeno pogledala i rekla mladom gospodinu da može ako prije toga popiju bruderšaft, na što joj je fetivi Dalmatinac odgovoril da on nije za likere već samo za čisto oštro tipa travarice ili loze. Naravno, usprkos dugim druženjima s purgerima, Slavko nije znao kaj je to bruderšaft.

Prav za prav ne bi ni ja znal da u jednoj sceni u filmu ”Tko pjeva zlo ne misli” nisu Gospon Fulir i Franjo Šafranek popili po jedan bruderšaft nakon ozbiljne svađe kojoj je prethodila Šafranekova ljubomora jer mu je supruga preveć pažnje posvetila Gosponu Fuliru.

Valjda je to tak bilo nekad kad bi se fakini pokefali negdje u nekom parku, izbili jedan drugom zube, poderali jedino odijelo kaj su imali zbog iste heal s kojom su htjeli plesati u, kaj ja znam, Tucmanu. Dok bi se oni fajtali cura bi već plesala s trećim koji bi nakon standard mjeseci postal njen budući suprug. we tak, kad bi videli da su skroz zglajzali, navrnuli bi v prvu birtiju i naručili bruderšaft iliti bratimljenje na taj način da se isprepletu ruke i ispije tako po jednu rakiju u ime novog prijateljstva.

Ne sjećam se da sam ikad popio takav bruderšaft. Morti jednom s bratom, a to se ne računa. Pa nemreš se pobratim s nekim s kim si već brat. Navodno je, u to vrijeme bruderšafta, taj čin imao težinu i ta bratimljenja su bila jača neg da imaš pravog brata. Valjda i od tuda ona uzrečica ”vinski brat”. Bog zna koliko je takvih braća proizašlo od izbijenih zuba i prepletenih ruku. Nadam se da nisu svako malo ulazili u ”bruderšafte” jer to ti onda dođe kak inflacija i izgubi vrijednost.

Mislim da bi bruderšaft trebao biti brojčano limitiran. Ne bi valjalo da ti je pol birtije u ”bratstvu”. Ovak kad imaš 2-3 bruderšafta u svojoj ”profesionalnoj karijeri” to bi bilo i više nego prihvatljivo. Ne znam kak to bratimljenje djeluje na oženjene muškarce no mogu si sam zamisliti da tu i tamo svaki oženjeni muškarac mora imati barem jednog svog ”brata” s kojim bu pobegel na je’noga gemišta. E sad, je l’ bruderšaft primjenjiv i na žene?

Nis videl da žene v birtijama ispijaju bruderšafte ili švesteršafte, no zakaj ne bi? Ak su Gospon Fulir i Šafranek mogli spiti bruderšaft papa onda si slobodno žena i suprugova tajnica mogu spiti švesteršaft u ime novog tajnog sporazuma o nenapadanju i neutralnoj zoni glede zajedničkih poslovno-obiteljskih interesa i preferencija. Vidi se da mi fali češći izlazak v birtije da dobijem bolji uvid u bruderšaft za šankom. Ziher nitko od barmena ne vodi takvu evidenciju no iskreno se nadam da tradicija bruderšafta nije iščezla iz naših birtija.

Bakin pokušaj da se pobratimi sa Slavkom prošao je neuspješno. Još uvijek si nisu spili bruderšaft, a njoj je već 90 let i zglobovi ju bole. Kad God mi navrati prijatelj iz njene se sobe i nadalje čuje: ”Je l’ to gospon Slavko?” Slavko u prolazu odmah dobije ospice i čudi se bakinoj obzirnoj tvrdokornosti. Treba im pod hitno organizirati jedan službeni bruderšaft. we tak, unhappy bu Slavek valjda znal na kaj ga je baka htela napelati.

Lepo se nadam da bu naše televizije i nadalje puštale najzagrebačkiji film kojeg, bez obzira na lokalnu radnju, vole u cijeloj regiji. Morti se netko zbog tog filma i zakači, poželi nekom suparniku promijeniti ”lični opis”, i onda, kad se ukaže scena bruderšafta, promijeni nakanu i ispije s njim po jednu oštru. To su bili lepi cajti.

Popiješ bruderšaft i zapopevleš ”U gaju tom” ili ”Ja ljubim…”, a kad bruder po rakiji paper spat, prižmajhlaš se prozoru njegove ženice i potiho zapjevaš ”Noćas ću draga tebi šaptat nježne riječi!” Sam moraš bit oprezan da ti u repertoar ne uleti mangup s ”Kruuuuumpira, zelje!!!” papa da i s njim moraš piti bruderšaft. Oprezno s bratimljenjem. Sve ima svoje granice papa i bratstva. Nekaj mora ostat i za lager, ne? Tak, unhappy si idem pustit malo glazbe iz filma, a vi nikako nemojte piti bruderšaft s pivom, ne, mora biti nekaj oštrog. To tak delaju pravi dečki!

Bok svima, i čitamo se!

Leave a Reply