Medalja Grada Zagreba fra Bonaventuri Dudi

Medalja Grada Zagreba fra Bonaventuri Dudi

Gradonačelnik Milan Bandić uručio je medalju Grada Zagreba fra Bonaventuri Dudi povodom njegovog nedavnog 90. rođendana za sve zasluge i postignuća za hrvatsku duhovnost i kulturu.

gradonačelniku Bandiću je zauzvrat darovao tzv. Zagrebačku Bibliju, nastalu u franjevačkom samostanu na Kaptolu. Radi se o prvoj Bibliji na hrvatskom jeziku tiskanoj u Zagrebu, koja je od 1968. do danas izišla u petnaest izdanja i tiskana u višemilijunskoj nakladi.

Bandić je pak osobito radosno pozdravio Dudu. “Dragi naš krasanine, krčanine, trsatčanine, kršćanine, Bogu hvala i vašoj vitalnosti što ste mi pružili rijetku čast i privilegiju da vam u ime Grada Zagreba mogu čestitati rođendan i uputiti najljepše želje s izrazima iskrene zahvalnosti”, uskliknuo je Bandić i poželio mu da još dugo poživi.

Naglasio je da je fra Bonaventura najugledniji fratar hrvatskog jezičnog područja, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, jer je franjevačkom jednostavnošću i čovjekoljubljem, ljubavlju i dobrotom, uspio udružiti bibličare, književnike, znanstvenike i prevoditelje te na taj način prirediti i objaviti četvrti cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik, tzv. Zagrebačku Bibliju.

Podsjetio je također da je Duda prokrčio put pokretanju i razvitku “Glasa koncila” i izdavačkoj kući “Kršćanska sadašnjost”.

“Po papi Franji idealan svećenik je onaj koga ljudi vole – a pater Duda je primjer toga ideala”, naglasio je Bandić.

Duda je zahvalio Bandiću i ostalima koji pomažu Crkvu i franjevce. “Sagradili smo lijepe crkve uz vašu pomoć i trošak našeg naroda. Hvala vam što nas pomažete svojom simpatijom, a često javnim ili potajnim darom”, kazao je fra Bonaventura zagrebačkom gradonačelniku i naglasio kako mu je drago što može darovati baš Zagrebačku Bibliju kao najljepšu uspomenu.

Tekst : HINA/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply