Kardinal Bozanić predvodi središnje ekumensko slavlje u Zagrebačkoj katedrali

Kardinal Bozanić predvodi središnje ekumensko slavlje u Zagrebačkoj katedrali

U sklopu 30. ekumenskog hoda koji se od 18. do 25. siječnja održava po crkvama Zagrebačke nadbiskupije, zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić predvodit će središnje ekumensko slavlje u subotu 25. siječnja u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati u kojem će uz predstavnike drugih kršćanskih zajednica sudjelovati i srpsko-pravoslavni zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović.

Kardinal Bozanić sudjelovat će na ekumenskoj molitvi koju će u četvrtak, 23. siječnja u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu s početkom u 19 sati predvoditi mitropolit Pavlović.

U sklopu ovogodišnje Molitvene osmine, kršćani, osobito katolici i pravoslavni, prisjećaju se pedesete obljetnice povijesnog susreta rimskoga biskupa pape Pavla VI. i carigradskog patrijarha Atenagore I. Susret se zbio 5. siječnja 1964. u Svetoj Zemlji.

Zagrebačka nadbiskupija s ponosom se spominje trideset godina ekumenskog hoda po crkvama grada Zagreba. Naime, uoči velebnog slavlja Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici u rujnu 1984. (NEK), u siječnju iste godine Tajništvo za pripremu NEK-a organiziralo je ekumenski hod po kršćanskim crkvama grada Zagreba. Uz Katoličku Crkvu (rimokatolici i grkokatolici) uključena je Srpska pravoslavna Crkva, Evangelička crkva i Baptistička crkva.

Ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se pod geslom „Zar je Krist razdijeljen?” (1Kor 1, 13), a za tu je priliku Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj (EKOCUH) pripravilo molitveni priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana. Riječ je o prijevodu tekstova po izboru kršćana iz Kanade, nadahnutih biblijskim tekstom „Zar je Krist razdijeljen” (1 Kor 1, 1-17).

Tekst/Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Leave a Reply