Kosor i Ferdelji prezentirali projekt staračkih domova

Kosor i Ferdelji prezentirali projekt staračkih domova

U gradu Zagrebu postoji duže vrijeme problem oko smještajnih kapaciteta u staračkim domovima. Pa tako se na smještaj zna čekati i do sedam godina. Da bi se riješio taj problem  predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji predložili su model javno-privatnog partnerstva te izrazili nadu da će biti prihvaćen i od skupštinske većine.

U Zagrebu bi  trebalo odrediti 20-ak lokacija u svim gradskim četvrtima pogodnih za izgradnju domova umirovljenika za 50 do 100 korisnika.

– Riječ je o modelu kojim Grad daje zemljište u svakoj četvrti za gradnju doma za umirovljenike na kojem bi privatni investitori gradili dom, a Grad bi im garantirao subvenciju za 50 posto kapaciteta – rekao je Vladimir Ferdelji.

Domovi bi se gradili  po principu da bi grad Zagreb darovao svoje zemljište, a privatnik bi izgradio i opremio dom, a Grad bi osigurao popunjavanje 50 do 70 posto kapaciteta subvencioniranjem većine korisnika.

-U kratkom vremenu sagradili bi dovoljne kapacitete bez daljnjeg zaduživanja i radikalno skratiti liste čekanja, zadržati standard smještaja i socijalnu sigurnost korisnika, angažirati privatni kapital i otvoriti gotovo tisuću radnih mjesta- rekao je Darinko Kosor.

Prvi javno-privatni projekt oko izgradnje staračkog doma realizirao se u Križevcima i kao takav pokazao se jako dobar jer je novac iz gradskog proračuna ušteđen, a kapacitet smještaja u domu povećan.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc 

Leave a Reply