Predragu Matvejeviću dodijeljeno priznanje ‘Počasni građanin grada Sarajeva’

Predragu Matvejeviću dodijeljeno priznanje ‘Počasni građanin grada Sarajeva’

U  Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu Predragu Matvejeviću piscu i publicistu uručeno priznanje ‘Počasni građanin grada Sarajeva’, za širenje istine o strašnoj agresiji koja se događala u Sarajevu i cijeloj državi BiH za vrijeme rata.

Odluku o proglašenju Matvejevića počasnim građaninom grada Sarajeva donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva 31. srpnja 2013. na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gradimira Gojera.

-Europski intelektualac, jedan od čelnika europskog PEN-a, književnik rijetko bogata opusa, čovjek koji u vremenu opće šutnje i pognutih leđa zna, umije i ostaje grmjeti na političkoj sceni i boriti se za ciljeve temeljne humanosti, nije samo zaslužio da bude počasni građanin Sarajeva, on je i dio našega grada: mi njega smatramo svojim- rekao  je Gradimir Gojer.

-Ja sam za Sarajevo vezan, tamo sam završio više od polovice studija, objavio svoje prve tekstove u ‘Oslobođenju’, kao i svoj prvi malo ambiciozniji esej. Za vrijeme stradanja Sarajeva posjetio sam ga četiri puta, gledao sam kako gori Nacionalna biblioteka, mjesto na kojem pisao svoja predavanja, učio, dosađivao zaposlenicima, mjesto koje je bilo meni jako drago. I ovo priznanje znači mi više od svih priznanja koje sam do sada primio. BiH je i moja domovina jer rođen sam u Mostaru, a Sarajevu se vraćam kada god mogu, u zadnje vrijeme rjeđe, jer imam zdravstvenih problema, ali Sarajevo uvijek ima posebno mjesto u mom srcu- rekao je Predrag Matvejević.

-Ovim činom Predrag Matvejević postaje i formalno građanin Sarajeva, što je on i prije bio, iako tamo nije živio, jer je za cijelo vrijeme trajanja blokade i teških dana za građane Sarajeva svijetu govorio o onome što se tamo zbiva, i govorio je istinu o tome- rekao je Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva.

Dodjeli priznanja prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva  Ivo Komšić, veleposlanica BiH u Hrvatskoj Azra Kalajdžisalihović, Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg sarajevskog Gradskog vijeća i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply