Knjiga Alena Ostojića: U RASKORAKU – ogledi o urbanoj (ne)sigurnosti

Knjiga Alena Ostojića:  U RASKORAKU – ogledi o urbanoj (ne)sigurnosti

Knjiga U raskoraku – ogledi o urbanoj (ne)sigurnosti, autora Alena Ostojića predstavlja prvu knjigu o urbanoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Knjiga sadrži 18 kolumni koje je autor pisao za portale Svijet sigurnosti () i Zagrebancija i to:

– O urbanoj (ne)sigurnosti Metropole u Gradskoj skupštini
– Zagrebačka urbana (ne)sigurnost
– Vijeće za prevenciju Grada Zagreba
– Voajerizam ili amaterizam
– Građani imaju pravo znati gdje ih se snima
– Vijeće za građansku kontrolu video nadzora Grada Zagreba
– Kako su grafiti pobijedili Bandića
– Zašto Beč može, a Zagreb neće?
– Brinemo li dovoljno o sigurnosti djece na dječjim igralištima
– U Zagrebu su stariji sugrađani ostavljeni kao “privlačna meta” kriminalcima
– Petarde nisu igračke za djecu
– Ključ za sigurniji Zagreb
– Gradska vlast nije se ozbiljno ponijela u bombaškom napadu
– Zagreb grad biciklizma ili kradljivaca bicikala?
– Koliko su sigurne Zagrebačke škole?
– Zagrebu treba novi pristup sigurnosti u prometu
– Gradonačelnik u svim gradskim četvrtima treba osnovati Centre za prevenciju kriminaliteta
– Na kraju mandata

Kroz tekstove kolumni, Ostojić pokušava objasniti pojam urbane sigurnosti. Iz njegovih tekstova razvidno je da urbana sigurnost obuhvaća područja koja su primarno u nadležnosti lokalne zajednice. Istovremeno, Ostojić daje čitav niz prijedloga i inicijativa koje su usmjerena na poboljšanje kvalitete života i koja su primjenjiva ne samo u Zagrebu nego i u ostalim gradovima i općinama. Njegovi tekstovi potvrđuju činjenicu da urbana sigurnost promiče uredan i miran suživot građana naspram neuljudnosti, nereda, straha od kriminala, nasilja i dr.

Tekstovi predstavljaju autorov pokušaj da kao gradski zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u mandatu 2009.-2013., utječe na izgradnju urbane sigurnosti Zagreba. Ovi tekstovi svojevrstan su autorov prilog izradi Zagrebačke strategije urbane sigurnosti 2013.-2017., čiju je izradu gradonačelniku Milanu Bandiću, autor predložio u siječnju 2013. godine.

Dodana vrijednost knjige nalazi se i u njenim prilozima. Autor je priložio krucijalne rezolucije Vijeća Europe o urbanoj sigurnosti kao i Strategiju urbane sigurnosti UN-a, za vremenski period 2008.-2013. Ovi dokumenti sasvim sigurno biti će od velike pomoći, ali i dobra smjernica svima koji su u gradovima i općinama nadležni za osmišljavanje i provedbu mjera urbane sigurnosti.

Također , sastavni dio knjige je i tzv. foto žurnal koji fotografijom Maria Ćužića prati svako od 18 područja urbane (ne)sigurnosti Grada Zagreba. Uspoređujući datume kolumni i fotografija svakom čitatelju biti će jasno da Zagreb iz raskoraka velikim koracima prelazi u uravnoteženost između željenog i stvarnog kada je riječ o urbanoj sigurnosti.

Tekst: Svijetsigurnosti.com

Foto: Mario Ćužić

 

Leave a Reply