HDZ: Neozbiljno je od Bandića da vodi kampanju za gradonačelnika Hrvatske, a rasprodaje Gradske ljekarne

HDZ: Neozbiljno je od Bandića da vodi kampanju za gradonačelnika Hrvatske, a rasprodaje Gradske ljekarne

Na Trgu bana Josipa Jelačića, ispred Gradske ljekarne, Gradski odbor HDZ-a održao je konferenciju za medije na temu “PRIVATIZACIJA GRADSKIH LJEKARNI”.

Zdravstvena ustanova Gradska ljekarna Zagreb je ustanova primarne zdravstvene zaštite kojoj su već 2006.g. u cilju priprema za privatizaciju osnivačka prava prenesena na Zagrebački holding d.o.o. Gotovo sve županije imaju barem nekoliko ljekarni u svome vlasništvu čime se jamči sigurnost i dostupnost lijekova i ortopedskih pomagala građankama i građanima. Gradska ljekarna oduvijek posluje pozitivno. O kakvom poslovanju se radi, dovoljno je spomenuti kako je to najdohodovnija i najprofitabilnija ljekarnička ustanova u Hrvatskoj koja je davala pozajmice Zagrebačkom holdingu, bolnici Sveti Duh i kupovala lijekova za Grad Zagreb.

Izmjene i dopune Statuta Gradske ljekarne po kojem osnivač daje četiri člana, a ostaje samo jedan predstavnik radnika, nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti jer se radi o zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, pa tražimo od Ministarstva zdravstva da pošalje inspekcijski nadzor u ustanovu.

Neozbiljno je od gradonačelnika Milana Bandića koji aktivno vodi kampanju za gradonačelnika Hrvatske da licitira s kupnjom Imunološkog zavoda u koji treba uložiti 200 milijuna kuna da nastavi s radom, dok s druge strane rasprodaje obiteljsko srebro – Gradske ljekarne koje nikada u povijesti nisu podizale bankovne kredite, koje nemaju nikakvih kreditnih zaduženja i posluju uvijek pozitivno!

Klub HDZ-a je tražio da se na sjednicu Gradske skupštine 19. prosinca po hitnoj proceduri uvrsti točka čije bi izglasavanje omogućilo da konačnu odluku o prodaji Zagrebačke ljekarne donosi Gradska skupština. Na taj način bi se pred gradskim predstavničkim tijelom raspravljalo o modelu privatizacije te o odabiru strateškog partnera, vrlo transparentno i pred najširom javnošću. Taj prijedlog HDZ-a nije bio odmah široko prihvaćen, a najviše mu se protivio Klub gradskih zastupnika liste Milana Bandića. Međutim, nakon našeg obrazloženja su uvidjeli da je to odličan prijedlog i odluka je donesena jednoglasno.

Iako u Javnom pozivu za iskazivanje interesa nije naznačena minimalna vrijednost za 50% vlasništva Zagrebačke ljekarne, mediji pišu da je taj iznos 100 mil.kn. Svakako bi bilo zanimljivo čuti tko je procijenio tako skroman iznos i kojom metodom. Kada se uzme u obzir da je godišnji prihod Gradske ljekarne 330 mil.kn., da su zalihe robe 35 mil.kn., da je većina od 37 ljekarni u vlastitom poslovnom prostoru, da ima zadržanu dobit 180 mil.kn., da su 33 mil.kn. uložili u novi galenski i analitički laboratorij. Jasno je zbog čega je već sada iskazan tako veliki interes kupaca. Mi očekujemo da konačna prodajna cijena 50%-tnog dijela vlasništva značajno premaši tih 100 mil.kn.

Iako Zagrebačka ljekarna posluje dobro, HDZ podržava (ali ne bezuvjetno) model privatizacije pri kojem bi se odabrao dobar strateški partner iz branše te da pri tome Grad Zagreb zadrži kontrolni paket od najmanje 25%. Šteta što će Zagrebački holding, kada i ako uprihodi tako veliki novac, upotrijebiti ga za „krpanje rupa“ a ne za neke važne projekte na listi čekanja.

Leave a Reply