Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Poruka  povodom Dana mimoza koji se održati ove subote  18. siječnja,  u Zagrebu na Cvjetnom trgu prodavat će se  mimoze po simboličnoj cijeni kao potpora Ligi za borbu protiv raka.

U tjednu u kojem se obilježava Dan mimoza koji je zaštitni znak borbe protiv raka vrata maternice, na današnjoj konferenciji za novinare podsjetilo se koliko je cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) važno jer, cjepivo u velikom broju sprečava da žene obole od raka maternice.

Na žalost u Hrvatskoj još ne postoji organizirano cijepljenje protiv HPV-a bez obzira što je postojanje nacionalnog programa cijepljenja, prepoznato  među europskim zemljama kao jedna od ključnih metoda prevencije u zdravstvenoj skrbi.

Zagreb i Rijeku,  su jedini  gradovi koji prednjače u programima prevencije.

-Grad Zagreb sudjeluje i u ovoj kampanji koja je od nacionalnog interesa na vrlo egzaktan i konkretan način  financirajući cijepljenje protiv HPV-a za koje se zna da je 100% uzročnik raka vrata maternice. Grad Zagreb je jedini koji besplatno omogućuje cjepivo za svoje sugrađane, odnosno besplatno cijepi djevojčice u dobi  od 11-15 godine, kada je preporučljivo vrijeme cijepljenja, s obzirom da ta vrsta cijepljenja nije uvrštena u nacionalni obvezni  kalendar cijepljenja. U razdoblju od 2008.-2013. godine cijepljeno je 2148 djevojčice, cjepivo je osigurano i za 2014. godinu. – rekla je Mirna Šitum  pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo počelo je provoditi akciju 2012.godine u kojoj se pozivaju žene u dobi od 25-64 godine  da naprave PAPA test ,  te da se redovito pregledavaju, jer je rak vrata maternice gotovo 100 posto izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi, zato je važno da  žene idu redovito na preventivne preglede.

-U zadnje vrijeme puno radimo na prevenciji, 2012. krenuo je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, no s odazivom nismo zadovoljni i zato je važno senzibilizirati žene od 25 do 65 godina da se odazovu na preventivne preglede. Cilj nam je, da se kroz osam godina smanji pojava invazivnog raka vrata maternice za 60 posto, a kroz 13 godina smrtnost od te bolesti za 85 posto. Kako bi to postigli dovoljan broj žena se mora odazvati ginekološkom pregledu i Papa testu.- rekla je Tamara Poljičanin ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply