Nema ljepšeg nego kada dan započnete sa korisnim djelom

Nema ljepšeg nego kada dan započnete sa korisnim djelom

– …jučer ujutro otvorili smo školu, danas otvaramo bolnicu, za par dana Francuski paviljon. Lijepo je biti graditelj i činiti djela koja će ostati iza vas, ova bolnica je potrebna zato što je društvo u kojem živimo opterećeno brigama, teškim životnim situacijama koja nas tjeraju da ponekad tražimo pomoć doktora psihijatra.- rekao je Milan Bandić na otvaranju Odjela IIIa Psihijatrijske bolnice u Jankomiru

U novom bolničkom objektu bit će smješteni, Odjel za psihoterapijsko i socioterapijsko liječenje te ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja i graničnih stanja, Odjel za psihoterapijsko liječenje afektivnih, anksioznih i disocijativnih poremećaja te poremećaja ličnosti, Dnevna bolnica za psihotične poremećaje i Dnevna bolnica za nepsihotične poremećaje.

– Čast mi je što mogu pozdraviti gradonačelnika  Milana Bandića i njegove suradnike i sve vas koji ste došli uveličati Otvorenje suvremenog objekta od 4.224 m2, u čiju je izgradnju i opremanje Grad Zagreb uložio 18.328.487,41 kn, za sve nas ovo je  je velik događaj.- rekao je Mate Mihanović ravnatelj bolnice.

Trenutni kapacitet bolnice na stacionarnom dijelu obuhvaća 551 krevet u tri dnevne bolnice (za psihotične poremećaje, za nepsihotične poremećaje i za alkoholizam), od kojih su dvije u danas otvorenom odjelu.

Najavljena  je gradnja objekta u kojem će biti smještena skladišno-nabavna služba, koji će biti gotovi za dva mjeseca, sada se još dovršava novi i veći bolnički odjel od 6000 četvornih metra za oko 70 pacijenata, vanjski radovi na tom objektu izvana su gotovi, još preostaju unutarnji radovi, koji će biti gotovi u lipnju, a odjel će biti pušten u rad u rujnu.

– Ovo je veliko veselje danas kada govorimo na nacionalnoj razini u zdravstvu, danas je vrlo malo situacija kada nazočimo otvaranju novih objekata, kupovini skupih uređaja. Kao što sam i rekla ovo je veliko veselje ne samo za područje grada Zagreba nego i za cijelu Hrvatsku, osobito zato što je bolnica Sv. Ivan prepoznata kao centar izvrsnosti za određenu populaciju psihijatrijskih bolesnika. Na žalost u našem društvu bolesnici koji se lijeće u Jankomiru i Vrapču  stigmatizirani su u društvu bez razloga. Zato su ovakve bolnice dobar pokazatelj da se takvim bolesnicima može pružiti pomoć kroz dnevne bolnice, kako bi se nakon pružene pomoći mogli vratiti natrag u svoje obitelji i svojim svakodnevnim obavezama.- rekla je Mirna Šitum pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply