Mazda3 uspješnija od očekivanja na hrvatskom tržištu

Mazda3 uspješnija od očekivanja na hrvatskom tržištu

U prosincu 2013. Mazda3 je na hrvatskom tržištu uhvatila visoko  4. mjesto u segmentu i pomogla Mazdi kao marki da gotovo učetverostruči broj registracija u odnosu na prosinac 2012.

Ovakvom startu nove Mazde3 nisu se nadali ni najveći optimisti, jer je u problemima opterećenom hrvatskom automobilskom tržištu svako lansiranje novog modela praćeno velikom neizvjesnošću. Ipak, najnovija generacija Mazde3, najuspješnijeg Mazdinog modela posljednjih 10-ak godina, čini se da je ukuse i apetite hrvatskih kupaca pogodila ‘u sridu’. Od kada je krajem listopada 2013. počela prodaja, nova Mazda3 pronašla je više od 170 kupaca, s tim da će mnogi od njih svoje automobile morati pričekati sve do svibnja. Visok interes i broj novih ugovora potakli su Mazda Motor Croatia da potraži dodatne količine nove Mazde3, no s obzirom na vrlo dobru prodaju u cijeloj Europi, moguće je da će se rokovi isporuke i produžiti.

Sa 44 registrirana automobila Mazda3 zauzela je u prosincu visoko 4. mjesto uz 7,4 posto udjela u C-segmentu. Taj segment predstavlja okosnicu tržišta u Hrvatskoj, jer čini gotovo 35 posto registriranih osobnih automobila. Dobra prodaja Mazde3, uz i dalje vrlo dobar interes za Mazdom6 i Mazdom CX-5, koje u svojim segmentima također drže visoku 4., odnosno 5. poziciju, pomogle su Mazdi kao marki da u prosincu 2013. ostvari 79 registracija (uz 4,4 posto tržišnog udjela), što je gotovo četiri puta više nego u prosincu 2012., kada je u Hrvatskoj registrirana tek 21 Mazda. Zahvaljujući povećanju prodaje u posljednjem kvartalu 2013., Mazda se uvrstila među rijetke marke koje su u odnosu na 2012. povećale i broj registriranih vozila (sa 622 na 670) i tržišni udio (sa 2,0 na 2,4 posto)

Povrh svega, Mazda3 našla se u svim finalima izbora za automobil godine. Iako joj titule za sada izmiču – svi izbori još nisu završeni – već činjenica da se u baš svim izborima kvalificirala u završnicu dovoljno govori sama za sebe. Povjerenju kupaca zacijelo je pomoglo i nedavno provedeno EuroNCAP testiranje na kojem je Mazda3 osvojila maksimalnih 5 zvjezdica i najviše bodova od svih kompaktnih vozila testiranih u 2013. godini.

 

Leave a Reply