Časne sestre Filipović i Uložnik započele svoj misijski put na Haiti

Časne sestre Filipović i Uložnik započele svoj misijski put na Haiti

Zahvalnim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali, koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić, u koncelebraciji s mons. dr. Jurajom Bateljom i mr. Josipom Kuhtićem, u utorak 7. siječnja 2014. godine, svoj misionarski put za misije na Haiti započele su s. Liberija Luca Filipović i s. Ana Uložnik. Sestre Filipović i Uložnik pripadaju Služavkama Maloga Isusa, provinciji Bezgrješnog Začeća BDM iz Sarajeva.U svojoj homiliji, biskup Pozaić predstavio je njihov misijski put kao i zajednicu u koju odlaze svjedočiti za Isusa i Njegovu Radosnu Vijest:

 650za
Homilija mons. dr. Valentina Pozaića

Prema biblijskim čitanjima koja smo upravo slušali, pitamo se: tko su Božji ljubljeni, miljenici, odabrani? Odgovor nam daje sv. Ivan Apostol:
Oni koji slušaju glas Duha Svetoga i vjeruju da je Isus – Krist, Spasitelj – Pomazanik; to su oni koji su nadahnuti Riječju evanđelja, poslušni Riječi evanđelja, prihvatili poslanje – misiju, naviještati Isusovu blizinu, dolazak njegova Kraljevstva.
Danas smo svjedoci te življene stvarnosti: Dvije Časne Sestre, snagom Duha i Riječi, kreću na put – u Misije, u državu Haiti.

Haiti je država sa 8,5 milijuna stanovnika, istočno od Kube na otoku Hispaniola, uz Dominikansku Republiku. Stanovništvo je miješano, uglavnom crnačko, katolici.
Opće poznatom siromaštvu i bijedi doprinio je i veliki potres 2010. godine, kada je život izgubilo oko 250 tisuća ljudi.

U glavnom gradu, Port-au-Prince, živi preko 900 tisuća stanovnika.
Svećenik hrvatske misije iz Sjedinjenih Američkih Država (New Jersey), vlč. Giordano Belanich, tu je u glavnom gradu osnovao sirotište-zavod za prihvat djece bez roditelja i nazvao ga:  Centar Alojzije Stepinac; u njemu je trenutno smješteno 48-ero djece.

Poziv za rad i odgoj djece u tom centru uputio je tamošnji Nadbiskup (Mons. Guire Pauland)  a prihvatile su dvije hrvatske Časne Sestre: s. Liberija Luca Filipović i s. Ana Uložnik, Služavke Malog Isusa, Provincije Bezgrješnog Začeća BDM iz Sarajeva.
Prati ih provincijalna glavarica s. M. Admirata Lučić.
650koncele
Sestre su prihvatile poziv i žele i u tom dijelu svijeta živjeti svoju karizmu, svoju posebnost, a ta je: ‘sudjelovati u životu Crkve brinući se za nejaku Isusovu braću: bolesne, siromašne, napuštenu djecu i stare osobe’ (Obnovljene Konstitucije Družbe, Zagreb, 1986.  čl. 5)
Ime Družbe – Služavke Malog Isusa –  sadrži njezinu posebnost koju duguje mističnom iskustvu svoga Utemeljitelja – prvog sarajevskog nadbiskupa Josipa Stadlera.
Stadlerov je život bio trajna kontemplacija ljubavi Božje koja se očitovala u liku malenog Djeteta u jaslama koga je gledao u svakom siromahu.

To je ‘mistika otvorenih očiju’, po kojoj Sestre prepoznaju Krista u malenima i nastoje mu služiti svim srcem. Uzor im je odrastanje i odgoj Isusa u krugu obitelji Marije i Josipa.

Prije odlaska u misije, u Haiti, u Centar Alojzije Stepinac, za djecu bez roditelja, Sestre Misionarke htjele su posjetiti ovu zagrebačku Katedralu i ovdje, na grobu Blaženika, preporučiti sebe i svoj budući rad zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca.
I neka ponesu sa sobom svete uspomene s ovoga svetog Groba.
Molitvi Sestara, kod ove svete Mise, i mi se rado pridružujemo. Amen.

Tekst / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Leave a Reply