Obilježena 150. obljetnice javne plinske rasvjete u Zagrebu

Obilježena  150. obljetnice javne plinske rasvjete u Zagrebu

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice javne plinske rasvjete u Zagrebu na Trgu svetog Marka svečano je danas upaljena replika prvotne plinske svjetiljke kakva je proradila 31. listopada daleke 1863.

-Tada ih je bilo postavljeno ukupno 364 i još uvijek ih je 214 u funkciji na Gornjem gradu, Kaptolu i Opatovini, kao turistička atrakcija i bogatstvo grada Zagreba koji je jedan od rijetkih u Europi koji još uvijek ima plinsku rasvjetu.- rekao je direktor Gradske plinare Ante Dodig.

Zagreb je tada bio gradić s oko 20.000 stanovnika u Habsburškoj monarhiji, a plin se proizvodio postupkom suhe destilacije drva, a poslije iz ugljena. Zagrebačko plinarsko društvo kupila je zagrebačka plinarska općina koja je izgradila i novu plinaru na današnjoj lokaciji. Plinska rasvjeta uskoro je dobila oštrog takmaca u električnoj rasvjeti, ali joj se odupirala uvođenje raznih tehničkih inovacija. Plin je unatoč tome ostao praktičan i ekološki prihvatljiv energent u domaćinstvu, obrtu i industriji, rečeno je tom prigodom.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je kako možemo biti ponosni na 150. godišnju povijest Gradske plinare i što smo uspjeli zadržati takvu tradiciju, koja zajedno s turističkom ponudom treba biti glavni zagrebački izvozni proizvod.

ZNA/HINA


Leave a Reply