Aktualni sat obilježio Maksimirski stadion

Aktualni sat obilježio Maksimirski stadion

IZ GRADSKE SKUPŠTINE UŽIVO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će obnova Maksimirskog stadiona ići na međunarodni natječaj kako bi se mogle natkriti sjeverna i zapadna tribina i dovršiti istočna i južna tribina te naglasio da će u tu svrhu pozvati najbolje domaće i strane arhitekte.

-Taj vrući krumpir prebacujemo iz lijeve u desnu ruku već 13 godina i moramo ga riješiti”, kazao je Bandić odgovarajući na pitanje Nenada Matića (HSS) na sjednici zagrebačke Gradske skupštine o tome kada će se konačno dovršiti Maksimirski stadion.

Matić je ocijenio da taj stadion i nije najljepši među zemljama koje su se plasirale na Svjetsko nogometno prvenstvo, a 25.000 četvornih metara poslovnih prostora svakodnevno propada. Umjesto da tamo preseli, Zagrebački športski savez plaća najamninu 4,5 milijuna kuna, upozorio je.

Bandić je ustvrdio da Zagreb, kao glavni grad Hrvatske, zaslužuje nacionalni stadion i da će se bez obzira na krizu i recesiju to morati početi rješavati i poslovne prostore staviti u funkciju.

-Koka konačno mora početi nositi jaja-, kazao je Bandić.

Ustvrdio je i da će “to biti jedan od najljepših dijelova grada, a danas izgleda kao Alcatraz” te izrazio zadovoljstvo što je Hrvatski nogometni savez odlučio napraviti sportski kamp na Sveticama.

Na pitanje Andrije Mikulića (HDZ) hoće li ŠRC “Svetice”, simbol rekreativnog sporta, dati u koncesiju Hrvatskom nogometnom savezu iako čelnici HNS-a izjavljuju da im se ‘na natječaj javilo svako mjesto koje ima i malo veću ledinu’ pa će altetičari, tenisači, roleri i drugi rekreativci ostati bez prostora, Bandić je odgovorio kako Svetice idu u koncesiju, a HNS će ondje uložiti od 20 do 25 milijuna eura.

-Budite sretni da su se nakon eksperimenta s Tuheljom sjetili novce ostaviti u Zagrebu-, kazao je Bandić i najavio da ondje više neće biti tenisa, ali će ostati atletska staza gdje vježba i naša proslavljena bacačica diska Sandra Perković.

-Zagreb nije ni ledina niti selendra. Nećemo nikoga rastjerati nego napraviti nešto što će biti ures grada- dodao je.

Na aktualnom satu, gdje je najviše pitanja bilo o Maksimirskom stadionu, HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić podsjetila je Bandića kako je dovršetak stadiona najavljivao do 2006., pa potom do 2013., najavljivao je i referendum, a sada kaže da će biti obnovljen do kraja 2015. iako je ranije tvrdio da je takva odluka u vrijeme gospodarske krize ravna političkom samoubojstvu.

“Tamo su 1999. bili bageri bez papira. Nešto što se tako gradi ne može dobro završiti, a znate li tko je tada bio na vlasti?”, odgovorio joj je Bandić protupitanjem navodeći kako je za vrijeme HDZ-ove vlasti u Zagrebu ondje uloženo 800 milijuna kuna, a stadion svejedno nije dovršen.

Bandić je najavio da će najvjerojatnije od veljače pojeftiniti parking i nadzemni i u gradskim podzemnim garažama, na što ga je potaknuo upit Pere Semrena (HDZ) o novoj čelnici “Zagrebparkinga”. On se zanimao je li Ana Preost bila na javnom natječaju za voditeljicu te podružnice, a Bandićmu je odgovorio da jest te da ju se osobno zvao da dođe na razgovor.

Objasnio je i kako nije mogla odmah preuzeti dužnost jer je radila u uredu za nacionalnu sigurnost pa je trebala dobiti suglasnost da ode na novo radno mjesto.

Skupštinska sjednica kasnila je gotovo sat vremena zbog rasprave u Odboru za Statut, poslovnik i propise oko uvrštavanja u dnevni red po hitnom postupku ugovora o nagodbi između tvrtke Produkt i Školske knjige sa Gradom Zagrebom, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.

Tvrtka “Produkt” vratila bi Gradu zemljište, a Grad bi toj tvrtki vratio 14 milijuna kuna kamata uplaćenih tijekom godina trajanja kupoprodajnog ugovora, no taj je prijedlog povučen i tvrtki prijeti stečaj.

Čak 27 točaka dnevnog reda predloženo je za uvrštenje u dnevni red po hitnom postupku, ali ne i onaj Tomislava Stojaka (HNS) da se za 50 posto smanje naknade gradskim zastupnicima.

Predsjednica Odbora za izbor i imenovanja Jelena Pavičić Vukičević je objasnila da su taj prijedlog odbili jer ga smatraju provokacijom budući da zastupnici odgovorno obavljaju tu dužnost, a to im je svojevrsna naknada za štetu jer ne dolaze na posao što osjećaju i na plaći.

HINA

 

Leave a Reply