DAVOR ŠUKER: Niko Kovač novi izbornik

DAVOR ŠUKER: Niko Kovač novi izbornik

Nakon dvosatne sjednice, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku o smjeni izbornika A reprezentacije, Igora Štimca, a pred novinare je izašao predsjednik Davor Šuker.

Hrvatska nacionalna selekcija okončala je natjecanje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine na drugom mjestu Skupine A, iza prvoplasirane Belgije, a nakon četiri susreta bez pobjede u studenome će zaigrati u dodatnim kvalifikacijama.

“Teško je u ovakvom trenutku donijeti ovako važne odluke, posebno zato što je Igor Štimac dugo radio na projektu Vatrenih i jer je imao maksimalnu podršku Hrvatskog nogometnog saveza. Odluka je pala zbog nastalih događaja, a to su loši rezultati i igre koje nisu na razini hrvatske nogometne reprezentacije”, pojasnio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker.

Iznio je potom tri zaključka sa sjednice Izvršnog odbora: “Izvršni odbor O HNS-a raspravljao je na sjednici o stanju u A reprezentaciji. Na moj prijedlog IO je donio odluku – Igor Štimac razrješuje se dužnosti izbornika A reprezentacije te se raskida ugovor s njim. Niko Kovač imenuje se za v.d. izbornika A reprezentacije s namjerom da se imenuje za izbornika za sljedeći ciklus kvalifikacija, a što nije uvjetovano rezultatom u dodatnim kvalifikacijama za SP. Zbog nesportskog ponašanja i narušavanja ugleda reprezentacije na utakmici protiv Škotske, igrači Dejan Lovren i Ivan Strinić kažnjavaju se novčanom kaznom u iznosu od 20.000 eura”.

Šuker je još nekoliko riječi posvetio Štimčevom odlasku s klupe: “Teško mi je zbog Igora Štimca, bivšeg suigrača, ali moramo paziti na ugled reprezentacije. Nije bilo lako jučer igrati i gubiti u Škotskoj, nogometnoj zemlji, i na kraju sam tužan zbog svih scena”.

“Odluka je donesena jednoglasno po sve tri točke, to je važna i krucijalna poruka, da HNS brine o svom poslu. Prepuštamo budućnost Niki Kovaču i nadamo se da će nas odvesti na Svjetsko prvenstvo. Okrenuli smo mu se kao bivšem suigraču, kao kapetanu reprezentacije i kao onome tko je napravio odličan imidž na klupi mlade reprezentacije. Zaposlenik je u HNS-u i bilo je normalno da sada povede”, nastavio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Šuker je upitan i smatra li se on odgovornim za ovakav rasplet zbivanja.

“Da nisam odgovorna osoba, ne bih danas ujutro u pet sati u zračnoj luci rekao sve što sam rekao. Pošto se nisam uplitao u pitanje igračkog kadra, ukoliko ne odemo na SP, odgovarat ću na idućim izborima”, odgovorio je.

Hrvatska nogometna reprezentacija tako se okreće studenome i utakmicama koje će odlučiti o mogućem plasmanu u Brazil, pod vodstvom Nike Kovača.

“Nisam još nikada vidio takav entuzijazam za nekoga tko će postati v.d. Predstoji nam mukotrpan rad”, zaključio je Šuker.

Dosadašnji izbornik mlade i novi izbornik A selekcije, Niko Kovač, zahvalio se na povjerenju Izvršnom odboru HNS-a i najavio kako odmah kreće s poslom.

Nakon impresivne igračke karijere u dresu hrvatske reprezentacije koju je vodio kao kapetan i za koju je nastupio 83 puta uz 14 pogodaka, Niko Kovač je na sjajan način krenuo i kao izbornik mlade reprezentacije.

Stjecajem okolnosti, dobio je prigodu na klupi A selekcije već nakon četiri službene utakmice s U-21 selekcijom:

“Velika je čast, a još veća odgovornost preuzeti dužnost izbornika A reprezentacije. Naravno, obećavam da ću sa svojim stožerom uložiti maksimalan trud u rad A reprezentacije, kao što je i do sada bilo s mladom selekcijom. Krećemo odmah na posao.”

Novi izbornik zahvalio se na suradnji dosadašnjem selektoru Igoru Štimcu koji mu je izlazio u susret davanjem igrača u mladu reprezentaciju:

“Iskreno mi je žao što je došlo do ovakve situacije. Zahvaljujem se Igoru Štimcu na vrlo kvalitetnoj suradnji dok sam bio na čelu mlade selekcije.”

“Zahvaljujem se na ovom imenovanju predsjedniku Davoru Šukeru i svim članovima Izvršnog odbora. Svi koji me poznaju znaju da ću učiniti sve da opravdam to povjerenje”, naglasio je novi izbornik hrvatske A selekcije koji će se u četvrtak 17. listopada predstaviti medijima.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/ic

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA/mc

Leave a Reply