Održana komemoracija i položeni vijenci na grob Vlatka Markovića

Održana komemoracija i položeni vijenci na grob Vlatka Markovića
Brojnim su se lijepim riječima od počasnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića u četvrtak oprostili razni uglednici, njegovi prijatelji i suradnici.
U zagrebačkom muzeju Mimara održana je komemoracija za Vlatka Markovića, počasnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, koji je preminuo u noći s nedjelje na ponedjeljak. Tom je prigodom prikazan i prigodni film o njegovoj igračkoj i trenerskoj karijeri te ostalim postignućima.

Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, obratio se okupljenima: – Ima li smisla nabrajati što je sve Vlatko postigao kao igrač, kao trener i kao predsjednik Saveza? Nema, jer izrazi sućuti koji su pristigli sa svih strana svijeta i iz svakog kutka Hrvatske najbolje govore kakav je trag ostavio u hrvatskom, ali i svjetskom nogometu. Ima li smisla opisivati kakav je čovjek bio? Nema, jer tuga koju svi danas osjećamo nije slučajna. I sam sam se uvjerio ovih dana kod brojnih djelatnika i djelatnica Saveza kakav je osobni trag Vlatko ostavio kod svakoga od njih. Vlatko nije bio samo šef, bio je i očinska figura. S njim ste mogli u svaku bitku, znali ste da će biti uz vas, bez obzira je li vaš suigrač, je li vaš trener, je li vaš predsjednik – ponašao se zaštitnički i u njegovim rukama osjećali smo se sigurno. Kako se znao brinuti za svoje ljude, znao se brinuti i za svoj savez. Preuzeo je HNS u financijskim teškim trenucima, a vrlo brzo osigurao je ono najvažnije za svaku obitelj, pa tako i našu nogometnu – pravi dom. Kuća hrvatskog nogometa pravi je simbol kakvu je uspješnu organizaciju Vlatko Marković stvorio od Hrvatskog nogometnog saveza. Pet puta vodio je kao predsjednik reprezentaciju na velika natjecanja – malo se ljudi u svijetu može time pohvaliti. Više od bilo kakvih riječi ovdje, Vlatku dugujemo nastaviti istim putem koji je on zacrtao. Brinuti za ljude, brinuti za Savez i brinuti za hrvatski nogomet. Od njega smo najbolje mogli naučiti kako se to radi, zaključio je Šuker.

U ime Europske nogometne federacije govorio je izaslanik i dobar Markovićev prijatelj František Laurinec: – S dubokim žaljenjem primili smo vijest o smrti svog prijatelja, Vlatka Markovića. Hrvatski i svjetski nogomet izgubio je jednog od najboljih dužnosnika.

– Stekao je veliko poštovanje i kao prijatelj i kao međunarodni autoritet. Ime Vlatka Markovića neće biti zaboravljeno u nogometnom svijetu,- istaknuo je.

Nekoliko je riječi rekao i izaslanik predsjednika Svjetske nogometne federacije Josepha Blattera, direktor Fife Walter Gagg:  – Kratko nakon Vlatkovog odlaska, već nam nedostaje. Nedostaju nam njegova velika dobrota i širina, markantna osobnost te dubok i topao pogled, humor, kao i mnoge druge stvari, poput ljubavi i radosti prema životu, koju je rado dijelio. Svojim je prijateljstvom želio da svijet bude povezan bratskim osjećajima. Ostat će uvijek s nama u srcu i hvala mu na svemu što je pružao.

Mirko Barišić, predsjednik zagrebačkog GNK Dinama, u kojemu je Vlatko Marković ostavio duboki trag, rekao je: – Treba li pričati o Vlatku kao talentiranom igraču, kao treneru koji je Dinamu donio pobjede i trofeje ili kao predsjedniku HNS-a kojega je držao u vrhu svjetskog nogometa? Osporavali su ga, ali nisu osporili. Ostao je uvijek čestit, a uvelike je pomogao razvoju hrvatskog nogometa.

– Vjerovao je uspjehe svih hrvatskih sportaša, uvijek je težio boljem. Teško je zamisliti da više nije s nama, no sigurni smo da je na boljem mjestu, gdje će nastaviti gledati utakmice,- naglasio je Barišić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je: “Dugačak je njegov niz pobjeda i trofeja koji ostaju zapisani zlatnim slovima. Bio je i ostao gospodin, šarmer s pokrićem, pridržavajući se načela sportske igre. Nije bio samo vrhunski sportaš i predsjednik HNS-a, volio je Zagreb i domovinu. Hvala ti, dragi prijatelju, jer si me svojom dobrotom i toplinom obogatio. Vlatko je bio veliki čovjek, njegova će djela uvijek živjeti”.

Naposljetku se skupu obratio i Zorislav Srebrić, dugogodišnji prijatelj i suradnik Vlatka Markovića, koji je kroz brojne primjere, anegdote i detalje ilustrirao njegov nogometni život: – Vlatko je za svoga života podigao spomenik. Bio je privržen i obitelji i nogometu, dao je velik doprinos opstanku i razvoju hrvatskog, ali i europskog i svjetskog nogometa.

-Zadržao je jedinstvo, osigurao kontinuitet HNS-a. Za vrijeme njegovog mandata podignuta je razina rada s reprezentacijama, a uvijek je imao ideja i snage za prevladavanje poteškoća. Naš je odnos uvijek bio prijateljski i poslovni, 55 godina zajedništva ostat će u našim srcima i dušama- izdvojio je Srebrić.

Foto: ZNA/mc

Leave a Reply