Započeo tjedan mobilnosti

Započeo tjedan mobilnosti

U Zagrebu je započeo Europski tjedna mobilnosti koji će u trajati do nedjelje, 22. rujna, a tema ovogodišnjeg Tjedna je Za čist zrak – na tebi je red.

Grad Zagreb prošle godine  je osvojio prvu nagradu (Mobility Award) u sklopu Europskog tjedna mobilnosti kao grad koji je postigao najbolje rezultate u planiranju i implementaciji trajnih mjera usmjerenih smanjenju zagađenja uzrokovanog prometom motornih vozila, promoviranju alternativnih i održivih oblika kretanja, uklanjanju barijera i omogućavanju održive mobilnosti osoba s invaliditetom.

-Europski tjedan mobilnosti pokrenula je EU zbog što veće mobilnosti građana, u tom tjednu građani bi se trebali više voziti biciklom ili bi se više šetati. Zagreb je prošle godine između 2.500 tisuće gradova koji sudjeluju u Europskom tjednu mobilnosti osvojio prvo mjesto.- rekao je Milan Bandić.

U Europskom tjednu mobilnosti  odvijat će se mnoge edukativne radionice, u 115 osnovnih škola održat će se jedan školski sat na temu ETM, ispitivat će se kvaliteta zraka,održat će i tečaj prve pomoći kod ozljeda na biciklu, puno raznih programa nudit će se građanima u tjednu mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti završit će popularnom Zagrebačkom Žbicom koja ove godine kreće sa Cvjetnog trga točno u podne i nakon vožnje duge 6 km kroz Zagreb završava također na Cvjetnom.

Tekst/Foto: ZNA

Leave a Reply