ZAGREBAČKI HNS: STOP ŠATORIMA U SREDIŠTU ZAGREBA

ZAGREBAČKI HNS: STOP ŠATORIMA U SREDIŠTU ZAGREBA

Zagrebački HNS, putem svog gradskog zastupnika i potpredsjednika Tomislava Stojaka, uputio je Gradskoj skupštini prijedlog Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu kojim traži detaljno reguliranje postavljanja privremenih građevina na javne površine u središtu Zagreba.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

HNS Grada Zagreba smatra da sadašnje privremene građevine poput velikih bijelih plastičnih šatora narušavaju vizuru središnjih gradskih trgova i ulica te onemogućuju nesmetano kretanje javnim gradskim površinama. Osim što su estetski neprihvatljive, ovakve privremene građevine ujedno predstavljaju nelojalnu konkurenciju ugostiteljima u centru grada.

HNS stoga traži da se privremene građevine na središnje gradske trgove i ulice, a osobito na Trg bana Josipa Jelačića, Cvjetni trg, Kvaternikov trg, Trg kralja Tomislava i Trg Maršala Tita postavljaju po strogo određenim kriterijima koji poštuju sva pravila struke i vizualni identitet Zagreba kao urbane europske metropole. HNS u svom prijedlogu traži da se privremene građevine ne koriste u ugostiteljske svrhe već isključivo za potrebe sajmova i javnih manifestacija poput predstavljanja aktivnosti udruga, umjetnika, obrtnika i proizvođača tradicionalnih proizvoda te za održavanje i obilježavanje kulturnih, sportskih i humanitarnih manifestacija.

Zagrebački HNS želi lijepo uređen Zagreb koji će se građanima Zagreba i turistima predstavljati svojom ljepotom i uređenošću umjesto vašarizacijom koja postaje glavno vizualno obilježje Zagreba posljednjih godina stoga očekujemo da će važnost našeg prijedloga biti prepoznata, a on uvršten u dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

Leave a Reply